Обвал будівлі на ЧАЕС стурбував Грінпіс. Фото

— 13 лютого 2013, 12:07

Про це повідомляє прес-служба ЧАЕС.

Площа руйнування склала близько 600 м2, постраждалих немає.

Дана конструкція не є відповідальною будівельною конструкцією об'єкта "Укриття". Порушень меж та умов безпечної експлуатації згідно з технологічним регламентом об'єкту "Укриття" немає. Змін радіаційної обстановки на проммайданчику ЧАЕС в зоні відчуження також немає.

На ЧАЕС обвалився дах машинного залу. Раніше він обслуговував всі 4 енергоблоки АЕС. Коли було прийнято рішення про закриття станції, турбогенератори зупинили

Водночас, у Грінпіс стривожені обваленням бетонних плит в машинному залі ЧАЕС

"Навіть якщо не помінявся радіаційний фон, це тривожний сигнал", - заявив "Інтерфаксу" у середу керівник енергетичної програми "Грінпіс Росія" Володимир Чупров.

"Це поганий сигнал - якщо звалилися панелі в машинному залі, то в принципі немає гарантії, що найближчим часом не почне валитися саркофаг, побудований в 1986 році", - сказав еколог.

"Найбільша проблема саркофагу – дрібнодисперсний пил, що накопичується всередині конструкції. Цей пил радіоактивний. У разі поширення цього дрібнодисперсного пилу, він становитиме небезпеку, поширюючись на десятки кілометрів, можливе локальне забруднення. Термін служби старого саркофага закінчується, саме тому ведуться роботи по будівництву нового ", - зазначив Чупров.

"Забруднення може поширюватися з пилом, проте на майданчику працює система пилопригнічення. Я думаю, там усе накриють, і наслідків не буде", вважає експерт ядерної галузі Ольга Кошарна

Глава підкомітету парламенту України з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Валерій Кальченко заявив, що нічого страшного через обвалення підвісних бетонних панелей в непрацюючому машинному залі на Чорнобильській АЕС не сталося.

"Частина покрівлі в машинному залі між 4-м і 3-м енергоблоками звалилася від снігу. Площа обвалу 500-600 кв.метрів. На місці вже працюють рятувальники, міліція. Розчищають сніг, прибирають завали. Радіаційний фон в нормі", - повідомив він.

Експерт ядерної галузі Ольга Кошарна теж вважає, що небезпеки це обвалення не становить.

"Руйнування сталося в машзалі. При цьому основна радіоактивність зосереджена не там, а в об'єкті "Укриття". Радіаційної небезпеки те, що показало МНС на фотографіях, не становить. Забруднення може поширюватися з пилом, проте на майданчику працює система пилопригнічення. Я думаю, там усе накриють, і наслідків не буде", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Експерт додала, що однією з причин руйнування будівельних конструкцій могла стати їх швидша деградація в умовах дії радіаційних полів.

Машинний зал на ЧАЕС раніше обслуговував всі 4 енергоблоки АЕС. Коли було прийнято рішення про закриття станції, турбогенератори зупинили. Персонал станції періодично обстежує стан обладнання. На момент обвалення плит людей у ​​залі не було.

Реклама:

Головне сьогодні