ООН відмовила Гаїті компенсувати збитки від холери

— 22 лютого 2013, 11:22

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зв'язався з президентом Гаїті Мішелем Мартеллі по телефону, щоб повідомити йому про своє рішення, пише Бі-бі-сі.

ООН стверджує, що володіє імунітетом від подібних вимог відповідно до Конвенції про привілеї та імунітети ООН.

Організація не визнає себе відповідальною за розповсюдження захворювання, яким на Гаїті перехворіли понад 600 тисяч осіб.

Судячи з численних ознак, епідемія почалася в результаті витоку стічних вод на миротворчій базі ООН на Гаїті.

ООН, однак, стверджує, що точно визначити джерело хвороби неможливо, хоча в розпорядження фахівців надходить все більше інформації, що вказує, що епідемія була викликана поганими санітарними умовами в таборі, де жили інфіковані миротворці з Непалу.

Прес-секретар Пан Гі Муна стверджує, що заяви про відшкодування шкоди на суму в мільйони доларів "не можуть бути прийняті", адже підписана в 1947 році конвенція, звільняє ООН від відповідальності за свої дії в подібних ситуаціях.

Проте один з адвокатів, що представляють жертв захворювання, сказав що імунітет не може означати безкарність, і заявив, що має намір звернутися до суду.

Адвокат Брайан Конканнон сказав, що юристи, які захищають інтереси жертв, мають намір оскаржити імунітет ООН в гаїтянських судах, на тій підставі, що організація не створила альтернативного механізму для вирішення проблем, пов'язаних з відповідальністю, як це передбачено в угоді з урядом країни.

Він також сказав, що суперечки про імунітет стосуватимуться не політики ООН, що знаходиться під захистом Конвенції, а її практики. Наприклад, того, як перевіряється здоров'я військовослужбовців миротворчих сил і як організовується робота каналізації на базах.

У грудні ООН почала реалізацію програми по боротьбі з епідемією холери на Гаїті на загальну суму в 2 мільярди доларів. Це найсильніший спалах захворювання в світі, і Пан Гі Мун у розмові з президентом Мартеллі заявив про намір ООН домогтися її ліквідації.

Холеру називають хворобою бідності. Вона передається через інфіковані фекалії, і якщо бактерії, що розносять інфекцію, потрапляють в систему водопостачання, то поширення інфекції дуже важко зупинити - особливо в такій країні, як Гаїті, де практично відсутня ефективна система видалення та очищення стічних вод.

Реклама:

Головне сьогодні