Зупинити розповсюдження ВІЛ серед геїв поки що не вдається

— 4 лютого 2013, 11:24

Як з'ясували британські вчені, з 2001 по 2010 роки в Англії та Уельсі ВІЛ щорічно діагностувався приблизно у 2300 чоловіків, які практикують секс з представниками своєї статі, пише Бі-бі-сі.

На думку дослідників з Кембріджа, це говорить про те, що геї та бісексуали повертаються до практики "ризикованого сексу", не захищаючись належним чином під час статевого акту. Результати дослідження опубліковані в журналі Lancet Infectious Diseases.

У цілому по країні, згідно з недавньою доповіддю британської Агенції захисту здоров'я, темпи поширення ВІЛ серед гомо-і бісексуальних британських чоловіків збільшуються рік від року.

"Кожен день близько семи гомосексуалістів і бісексуалів у Британії заражаються ВІЛ", - говорить Юсеф Азад, один з керівників Національного фонду боротьби зі СНІДом.

Насправді ж, за словами дослідників, визначити точну кількість людей, які щорічно захворюють на ВІЛ, вкрай складно, оскільки багато пацієнтів звертаються до лікаря не відразу, а через багато місяців і навіть років після зараження.

Вчені з Кембриджського відділу біостатистики взяли за основу стан імунної системи пацієнта на момент звернення до лікаря, щоб вирахувати, коли саме він був інфікований.

"Ми виявили, що число нових випадків зараження залишалося стабільним протягом десятиліття, немає жодних ознак його зниження", - заявила лікар Даніела Де Анджеліс.

У той же час кількість геїв і бісексуалів, які щорічно проходять обстеження на ВІЛ в клініках Англії та Уельсу, виросло з 16 до 59 тисяч. Період з моменту інфікування до моменту виявлення захворювання зменшився з чотирьох років до трьох, а число пацієнтів, які приймають антиретровірусні препарати, збільшилася з 69% до 80%.

"Чоловіки, що займаються сексом з іншими чоловіками, повинні проходити тести на ВІЛ та венеричні захворювання як мінімум щорічно, і кожні три місяці, якщо у них трапляються незахищені статеві контакти з новими або випадковими партнерами", - заявила представник Агенції із захисту здоров'я лікар Валері Дельпеш.

Результати дослідження стурбували активістів британських організацій по запобіганню поширенню ВІЛ.

Як зазначив сер Логін Партрідж, голова благодійного Фонду Терренса Хіггінса, витрати на пропаганду безпечного сексу протягом останніх 10-ти років в цілому сильно скоротилися.

Не виключено, що це є однією з причин зростання числа незахищених статевих контактів в гей-середовищі.

Реклама:

Головне сьогодні