Вчені відкопали рештки короля Ричарда ІІІ

— 4 лютого 2013, 17:10

Експерти-генетики з Університету Лестера оголосили, що зразки ДНК, витягнуті з давніх кісток, показують генетичну схожість з іншими пращурами монаршої родини, повідомляє Бі-бі-сі.

Як заявив провідний археолог університету Ричард Баклі, "можна майже з повною впевненістю стверджувати, що це Ричард".

Рештки Ричарда III, який загинув у бою в 1485 році, будуть перепоховані в кафедральному соборі Лестера.

Минулого року при проведенні розкопок під автомобільною парковкою в Лестері були знайдені руїни монастиря, знесеного в 30-ті роки XVI століття.

У древньому фундаменті вчені виявили поховання. Витягнуті з нього рештки належали людині, яка загинула насильницькою смертю: хребет скелета був деформований, а череп розтрощено.

У загальній складності на скелеті були виявлені сліди 10 поранень, у тому числі вісім - близько черепа.

Для початку вчені встановили, що кістки належать чоловікові, загиблому у віці близько 30 років. Радіовуглецевий аналіз дозволив датувати знахідку серединою XV століття. Тоді було висловлено припущення, що скелет може належати Ричарду III.

Ричард ІІІ, герой однойменної п’єси Вільяма Шекспіра, був останнім королем із династії Йорків. Він зайняв престол замість малолітнього Едуарда V після того, як було доведено його незаконне походження.

Битва при Босворті, під час якої й було вбито Ричарда, стала переламним моментом Війни Троянд.

Протягом декількох століть точне місце поховання англійського короля залишалося невідомим. Відомо лише, що він був похований під францисканським монастирем в Лестері, проте існувала легенда, що останки були пізніше вилучені з могили і викинуті в річку Суар.

Реклама:

Головне сьогодні