На Донеччині зростає смертність серед немовлят

— 6 лютого 2013, 17:34

Статистика смертності новонароджених у Донецькій області стала настільки загрозливою, що змусила місцеву владу визнати проблему як одну з найголовніших, пише Deutsche Welle.

За словами обласного неонатолога Олени Алексєєвої, смертність серед новонароджених зросла на 12 відсотків у порівнянні з минулим роком, а в порівнянні з загальноукраїнськими показниками – на 30 відсотків.

"Дійсно, цей показник високий, і він викликає особливе занепокоєння", - зазначила Алексєєва.

Основними проблемами, які необхідно вирішувати найближчим часом є недостатня кількість перинатальних центрів та брак фахівців.

У Донецьку поки діє один перинатальний центр, де допомога надається не тільки новонародженим, але і матері, яка прогнозовано має великий ризик народження нездорової дитини. Та один центр на таку величезну область – проблему не вирішує.

"Величезні гроші вкладені в обладнання, але нікому виходжувати дітей. Кадрова проблема з неонатологами ніде в Україні не стоїть так гостро, як у Донецьку, у нас найгірша ситуація, не вистачає близько 30 відсотків фахівців",- каже Алексєєва.

У той же час, за словами неонатолога, в області зростає не тільки кількість недоношених дітей, а й немовлят з уродженими аномаліями.

Не всі жінки проходять ультразвукове обстеження, тому, коли вони потрапляють в обласний центр, пологість вже запізно перервати. І жінка народжує дитину, яка відразу вмирає.

Як повідомляє громадський еколог Анастасія Богданович, висока смертність немовлят та зростання уроджених аномалій є характерним для всіх промислових регіонів України.

Реклама:

Головне сьогодні