Слони хочуть жити подалі від людей - вчені

— 7 лютого 2013, 11:23

Вчені з'ясували, що африканські слони в знаменитому національному парку Серенгеті в Танзанії зазнають меншого стресу, ніж ті, що живуть за його межами, повідомляє Бі-бі-сі.

Парк Серенгеті допомагає захистити тварин від таких небезпек, як нелегальне полювання і вторгнення в їх звичне середовище перебування.

Учені вивчали стан саванних слонів - найбільших з нині живих наземних тварин - всередині національного парку Серенгеті і на прилеглих територіях, де ймовірність зустріти людей набагато вище.

Вивчаючи слонячий гній, команда дослідників виявила, що у тварин, які живуть за межами Серенгеті, рівень глюкокортикоїдів - гормонів, що виробляються при стресі, помітно підвищений.

При цьому усередині парку мешкало більше слонів, ніж за його межами, що свідчить про прагнення тварин поселятися в потенційно безпечних місцях.

"Причина цього, ймовірно, в тому, що слони намагалися уникнути контактів з людьми", - припустив член дослідницької групи, доктор Айвін Роскафт з Норвезького технологічного університету в Тронхеймі.

Слони, можливо, навчилися асоціювати людей і автомобілі з діяльністю мисливців, що має місце за межами національного парку Серенгеті.

"Ймовірно, слони пам'ятають, де вони знаходяться в безпеці, а де ні, і що негативний досвід викликає у них стрес, - міркує доктор Роскафт. - Однак іноді вони виходять за межі парку, спокусившись смачною їжею".

Це не перше дослідження, яке демонструє, що тварини уникають територій, на яких можлива поява людей. Попередня наукова робота, до прикладу, показала, що африканські слони починають відчувати стрес ще до свого набігу на фермерські поля за ласими посівами.

Своєю роботою дослідники сподіваються продемонструвати, як добре захищені території, як парк Серенгеті, можуть поліпшити якість життя слонів.

Охорона парку намагається скоротити нелегальну здобич слонячого бивня і вбивства тварин заради м'яса, але мисливці і раніше підстерігають гігантів на околицях парку і на прилеглих територіях.

"Найбільшу загрозу для африканських слонів і живої природи в цілому представляє зростання людської популяції вздовж кордонів подібних парків, - вважає доктор Роскафт. - Людям необхідна їжа, а дика живність дешева і легкодоступна. Через це ризики для диких звірів зростають".

За даними вченого, видобуток слонячого бивня постійно збільшується, при цьому популяція слонів в Африці в даний час скорочується з лякаючою швидкістю.

Реклама:

Головне сьогодні