У Тернополі змусять платити за музику в закладах

— 1 березня 2013, 10:32

Віддавати 1% від доходу має кожен, хто хоче, щоб у його барі, кафе чи магазині грала музика, пише 0352.com.ua.

Гроші отримують власники авторських прав на ту чи іншу пісню. Якщо у закладі вмикатимуть музику, а керівник не сплатить, так зване, роялті, його можуть притягти як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності, залежно від суми боргу за публічне виконання.

Микола Христофоров, головний державний інспектор з питань інтелектуальної власності Управління контролю за використанням об’єктів інтелектуальної власності Державної служби інтелектуальної власності України заявив, що згідно із законом України за використання музики, кожен підприємець повинен сплачувати 1% від доходу за використання музики.

"Є кілька організацій в Україні, які пропонують для цього свої послуги. Вони збирають так звані роялті", - розповідає він.

Договір підприємець має укласти з однією з організацій колективного управління. Зазвичай її представники самі зустрічаються з керівництвом закладу. Коли документ підписано, музика в кафе, барах та ресторанах звучить законно.

І якщо бізнесмен має укладений договір, інші такі організації жодних претензій мати не повинні. За певний період музику, яка звучала в закладі, записують у звіт, відповідно до якого організація колективного управління нараховує плату власникам прав.

Платити за музику у великих містах України вже звикли. У Тернополі ця практика на стадії впровадження. Микола Христофоров каже, згодом платитимуть усі, або ж у кафе та барах пануватиме тиша. Звільняються від сплати роялті лише ті, у чиїх закладах грає виключно народна музика.

Реклама:

Головне сьогодні