Ватикан готується до обрання нового Папи

— 11 березня 2013, 18:30

На площі Святого Петра всюди встановлюють камери та намети.

І хоча кардиналам не дозволено давати інтерв`ю, Ватикан пускає операторів знімати урну для бюлетенів та піч, де їх спалюють.

Нагадаємо, що напередодні було оголошено про з'їзд усіх 115-ти кардиналів. Всі вони вже наразі перебувають у Римі.

[L]На початку минулого тижня кардинали провели кілька зустрічей та брали участь у молебнях. За повідомленнями італійських ЗМІ, основними темами обговорення стало реформування банку Ватикану та бюрократія.

Капелла, в якій відбудеться головна подія - обрання Папи, зачинена вже тиждень. Нещодавно тут завершили зводити дерев'яний подіум, де сидітимуть кардинали.

Голова конклаву Торчізіо Бертоне внесе в бюлетені списки кандидатів і оголосить перший тур голосування.

Під фрескою Страшного суду стоятиме стіл із скляною вазою, до якої кардинали кластимуть свої бюлетені. Після цього камерленго висипає папери із неї та починає рахувати голоси.

Очікуваний білий дим піде не одразу. Спочатку всі побачать жовтий - це буде пробне розтоплення печі.

Насправді, печі дві. Одна - для справи, інша - для шоу.

Починаючи з середи, кожен день буде проводитися по два голосування, причому бюлетені будуть спалюватися в полудень і о шостій вечора, до тих пір, поки один з кандидатів не отримає 77 голосів. Тільки тоді із труб капели підніметься білий дим.

Останні вибори папи в 2005 році тривали два дні, і оглядачі зазначають, що кількість зустрічей кардиналів відображає складність проблем, що стоять перед церквою.

Італійські газети повні повідомлень про суперечки між кардиналами, а також про розподіл їх між різними фракціями.

За їх даними, кардинали розкололися на дві групи - так званих "римлян", які працюють у Ватикані, і інших, які домагаються змін до курії, тобто адміністративного апарату Святого Престолу.

Так звані реформатори хочуть, щоб наступний папа зайнявся боротьбою з корупцією, бездіяльністю та небажанням ділитися владою і інформацією з місцевими ієрархами.

Кандидатура на пост голови святого престолу має набрати дві третини всіх голосів. Це приблизно 77 голосів зі 115-ти.

За повідомленням італійських ЗМІ, поки що важко спрогнозувати, кого ж оберуть на останньому конклаві. Видання Il Mattino повідомляє, що жоден із кардиналів не має такої очевидної підтримки, яка була в його попередника.

Оголосити ім'я нового Папи удостоїли французького кардинала Жана-Луї Торан, повідомляє Інтерфакс.

"Я благовіщу вам про велику радість. Ми обрали Папу!", - Ці слова Ж-Л Торан має вимовити латиною з балкона базиліки Святого Петра після завершення конклаву, на якому буде обрано нового Папу Римського.

На думку експертів, підготовлюваний конклав буде по-своєму унікальний, оскільки на папський престол претендує ціла низка кардиналів, щонайменше, дванадцять.

З моменту офіційного зречення Бенедикта XVI 28 лютого у Ватикані діє режим "вакантного престолу".

Реклама:

Головне сьогодні