У Харкові створили "розумний під'їзд". Відео

— 4 квітня 2013, 15:26

За планами конструкторів, вхідні двері можна буде відчинити за допомогою мобілки. А коли людина зайде до під’їзду, автоматично увімкнеться світло, і на першому поверсі на пасажира чекатиме ліфт.

Свою розробку інженери "Харківміськліфту" готуються втілити в рамках пілотного проекту в одному із харківських мікрорайонів, пише Радіо Свобода.

"Розумний під'їзд" являтиме собою автоматизовану систему, що керуватиме вхідними масивними дверима, лампочками енергозбереження на поверхах будинку та ліфтом.

"За 20-30 метрів від свого житлового будинку людина, що підходить, зі свого мобільного телефону набирає номер, і двері автоматично відчиняються. Також вхідні двері можна буде відчинити електронним ключем. При цьому реагує ліфт. Кабінка приїжджає на перший поверх. Людина проходить на поверх – світло вмикається", – про це ноу-хау розповідає директор комунального підприємства "Харківміськліфт" Анатолій Кандауров.

Світлодіодні лампочки погаснуть, коли коридор спорожніє. За допомогою стільникового телефону можна буде викликати ліфт і при виході з квартири.

Завдяки домофонам, розробленим конструкторами, сервісним комунальним підприємствам можна буде забути про розклеювання оголошень із графіками відключення води чи з інформацією про боржників.

"Для мешканців під’їзду вся необхідна інформація з’являтиметься на табло домофону", - говорить конструктор "Харківміськліфту" Петро Лазаренко.

"Ми можемо розіслати інформацію по будинках усього міста впродовж однієї секунди, для цього необхідно натиснути одну клавішу. Ця інформація буде персоніфікована для конкретного під’їзду", – зауважує Петро Лазаренко.

Перші автоматизовані під’їзди можуть з’явитися до кінця цього року в мікрорайоні "Олімпійський", після відповідного рішення харківської міської ради про впровадження пілотного проекту, розповідає Анатолій Кандауров.
Встановлюватимуть системи "розумного під’їзду" у приблизно 50 багатоповерхівках. А за висновками ефективності цього ноу-хау, вирішуватимуть подальшу долю такого під’їзду.

Анатолій Кандауров переконує, що їхня розробка є ексклюзивною не лише в Україні, а й у Європі. Він певен, що "розумний під’їзд" допоможе заощадити місту мільйони гривень: на електриці, на збереженні майна під’їздів.

Хоча директор "Харківміськліфту" відмовився назвати суму встановлення одного такого під’їзду. Каже, все залежить від стану комунікацій багатоповерхівки, чи доведеться міняти ліфтову кабінку на нову тощо.

Реклама:

Головне сьогодні