Amnesty International: у світі стали менше застосовувати смертну кару

— 10 квітня 2013, 12:48

Такими є дані міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Між, тим в орагнізації також висловили стурбованість її відновленням у деяких країнах, пише Бі-бі-сі.

У числі останніх виявилися Індія, де в останні кілька місяців вища міра покарання виконується з 2004 року, а також Японія, Гамбія і Пакистан.

Однак експерти Amnesty впевнені, що смертна кара в світі в цілому стає все менш поширеною, поступово відходячи в минуле.

Як відзначають автори доповіді, найбільш часто вищу міру покарання застосовують в п'яти країнах - Китаї, Ірані, Іраку, Саудівській Аравії та США.

Експерти Amnesty International звертають увагу на тривожне зростання страт в Іраку - їх кількість там в 2012-ому році зросла вдвічі порівняно з 2011-им роком - з 68 до 129.

В Ірані в 2012 році здійснили 314 смертних страт, в Саудівській Аравії - щонайменше 79.

У США - 43 смертних вироки - це стільки ж, скільки в 2011 році, але в меншій кількості штатів.

Проте автори доповіді не змогли назвати точні цифри страт у Китаї, де ця статистика засекречена. Між тим, експерти Amnesty вважають, що там було страчено тисячі людей - більше, ніж у всіх інших країнах, разом узятих.

У доповіді йдеться про прогрес в галузі припинення застосування смертної кари у всіх регіонах світу, незважаючи на те, що кілька країн відновили її застосування після періоду мораторію.

В цілому кількість страт у 2012 році зросла всього на дві порівняно з 2011 роком, досягнувши 682.

У 2012-ому році було також винесено менше смертних вироків - 1722 проти 1923 у 2011-ому році, та в меншій кількості країн (59 проти 63).

Також, незважаючи на поновлення застосування смертної кари в деяких державах, загальна кількість країн, в яких вони застосовувалися, залишилася в 2012-ому році таким же, як і в 2011-ому - 21.

Автори доповіді вказують, що це значно менше, ніж десятиліття тому, коли смертна кара застосовувалася в 28 країнах.

Латвія минулого року стала 97-ю країною, що заборонила смертну кару за будь-які злочини.

Що стосується способів виконання смертних вироків, то вони в минулому році включали в себе розстріл, повішення, смертельну ін'єкцію і обезголовлення.

Реклама:

Головне сьогодні