Українці їдять мало риби і багато м`яса та хліба

— 16 квітня 2013, 16:44

У той самий час, в його раціоні присутня надмірна кількість м'ясних виробів, цукру і хліба. Про це головний дієтолог Міністерства охорони здоров'я, президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, якого цитує ЛІГАБізнесІнформ.

Експерт навів дані Державного комітету статистики, продемонструвавши загальну картину уподобань українців у виборі продуктів харчування в 2011-2012 років.

Виявилося, що в переліку основних продуктів харчування в щоденному раціоні українця м'ясні продукти становлять 140 г (надмірна кількість), риба - 37 г (брак), хлібо-булочні вироби - 302 г (надлишок), цукор - 105 г (надлишок), фрукти і ягоди -114 г (недостатньо), молочні вироби - 521 г (недостатньо).

До речі, хліб є головним джерелом надходження солі в організм, а у тих виробах, що випікаються в Україні, солі вдвічі більше, ніж у європейських.

В Асоціації дієтологів України відзначають, що за споживанням риби, українці наблизилися до фізіологічно допустимого мінімуму (що становить 12 кг на людину на рік) - в середньому співвітчизники споживають по 13,2 кг риби щорічно.
Раціональним вважається споживання 20 кг риби на рік. Наприклад, мешканець Європи їсть 26-35 кг риби щорічно.

Дієтологи попереджають, що у зв'язку з незбалансованим харчуванням зростає ризик виникнення таких захворювань, як атеросклероз, діабет, хвороби серця і судин. А дуже низький рівень споживання риби негативно відіб'ється на загальному стані здоров'я нації, додають в асоціації.

Морська риба, як відомо, є головним і майже єдиним джерелом вітаміну D і кислот омега-3, які впливають на сотні важливих процесів в організмі, починаючи від мозкової діяльності і закінчуючи здатністю кісток відновлюватися.

"Наші поради українцям сьогодні короткі і прості - більше риби, більше фруктів, менше солі і менше цукру. А якість продуктів харчування - це, перш за все, зменшення ризику хвороб при їх споживанні, а не навпаки", - зазначив головний дієтолог МОЗ.

У 2013 році Асоціація дієтологів України має намір почати реалізацію соціальної освітньої програми з метою системного інформування населення про правильне харчування.

"На жаль, поінформованість українців щодо корисних властивостей риби є недостатньою, як і те, що риба повинна бути в меню 3-4 рази на тиждень, але ми докладемо зусиль, аби це змінити", - резюмував Швець.

Реклама:

Головне сьогодні