У США відкрилося кафе, де годують зі смітника. Фото. Відео

— 2 квітня 2013, 14:15

Все меню закладу складається з продуктів, знайдених в сміттєвих баках. Автор ідеї - студент з Бостона. Він сам виступає в ролі і постачальника продуктів, і кухаря, і офіціанта, повідомляє Коммерсант.

Максимус Талер - один з бостонських фріганів. Ці люди щоночі окупують смітники міста, шукають придатні в їжу продукти та одяг. Вони не жебраки, просто виступають проти марнотратства суспільства споживання.

"Кожен продовольчий магазин Америки щодня викидає на смітник продукти майже на 2,5 тис. доларів. У масштабах країни за рік ця цифра зростає до 165 млрд. доларів. Причому більша частина викинутої їжі не зіпсована, цілком їстівна. Я, наприклад, харчуюся на смітнику набагато краще, ніж більшість моїх однокурсників, які купують продукти", - розповів він.

[L]Американці - ще не найбільш марнотратні у світі. Вони викидають тільки чверть того, що виростили, упакували і відправили на полиці магазинів.

Найповніші сміттєві контейнери - у Великобританії. Там на смітнику опиняється кожен другий продукт. Навіть на рівні рядовї родини британські господині зізнаються, що за рік відправляють у відро їжі на 2 тис. фунтів стерлінгів.

Причому у 60% продуктів навіть не розкрита магазинна упаковка. На сході Лондона вже кілька років працює кафе, де все меню зібрано на звалищі. Але власниця закладу в якості і безпеки свого частування впевнена.

"Люди дуже турбуються про те, щоб все було суперчистим, але ж не всі бактерії шкідливі. Єдине моє правило: я використовую тільки ті продукти, які були викинуті в сміттєві баки з овочами. Я не ходжу туди, де може виявитися зіпсована риба чи м'ясо", - розповіла вона.

При бажанні, за тим же принципом "second-hand" можна відкрити навіть ресторан високої кухні. Після великих банкетів і весіль на смітник відправляються кілограми недоїдених страв, над якими працювали професійні кухарі.

У деяких країнах з недоїдками борються радикально: гостеві, який не подужав замовлене блюдо, доведеться сплатити штраф. Так в Гонконзі, де ресторани щодня відправляють у сміттєві баки 700 т відходів, у деяких закладах встановлено штраф від 60 центів до 2,5 доларів США.

Грошове покарання встановлено і в ресторані морської кухні в японському місті Саппоро. Там разом з меню приносять листівку з правилом: не залишай на тарілці жодного зернятка рису або плати штраф.

Як показує практика, погрози діють на апетит гостей. Ресторанам з такими суворими правилами ще жодного разу не доводилося вимагати від відвідувачів штраф за недоїдену страву.

Реклама:

Головне сьогодні