Табачника просили дати дітям-аутистам можливість вчитись

— 2 квітня 2013, 17:50

"У суспільстві і професійному шкільному середовищі існує міф, що аутисти не здатні до навчання або навпаки, що вони генії. Однак більшість аутистів - це звичайні діти, у яких через виражену проблему з комунікацією, немає можливості навчатися в школі", - розповідає Інна Сергієнко, засновник Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму "Дитина з майбутнім"

"Вони не можуть продемонструвати свій інтелект звичним нам способом. Їх потрібно спеціально навчати цьому. Проте ні в садах, ні в школі цьому не вчать. А в інститутах вчителів не вчать працювати з такими дітьми", - пояснює Сергієнко.

Згідно зі світовою статистикою, останні 10 років 1% всіх малюків народжується з синдромом аутизму. А це значить, що в Україні щороку близько 5 тисяч дітей з аутизмом мають іти до школи.

Однак навіть у новій програмі Міністерства освіти щодо введення інклюзивного навчання для дітей з особливостями в розвитку аутистів немає.

"Мій син у наступному році повинен іти до школи. Але я вже сьогодні стикаюся з тим, що йому крім інтернату для розумово відсталих дітей нікуди йти. Але ж з інтелектом у нього все нормально, а це означає, що для його розвитку йому потрібна звичайна школа, звичайні однолітки, тільки так він зможе навчитися жити в цьому світі і зможе реалізувати себе. Закрити його в інтернаті - означає закрити його від життя, чого я, як мама, не можу допустити", - ділиться Євгенія Панічевська, мама 6-річного Тимура, Голова Асоціації батьків дітей з синдромом аутизму.

2 квітня у світі є днем поширення інформації про аутизм.

Аутизм - розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування. Зазвичай батьки помічають ознаки аутизму протягом перших двох років життя дитини.

Аутизм проявляється, перш за все, як затримка мовного або розумового розвитку дитини, як небажання дитини контактувати з оточуючими. Незважаючи на те, що при ранньому втручанні дитині можна допомогти в отриманні навичок самодопомоги і спілкування, поки невідомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму.

Реклама:

Головне сьогодні