Тест

США інвестують 100 мільйонів доларів у вивчення мозку – Обама

Обама заявив, що попередні ініціативи подібні проекту "людський геном" повністю змінили розуміння генетики людини. Тепер, за його словами, він хоче зробити те ж саме в галузі вивчення мозку людини, пише Бі-Бі-Сі.

Проект отримав назву BRAIN, що розшифровується як "Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologiеs" ("Вивчення мозку шляхом розвитку інноваційних нейротехнологій").

"Нам потрібно відкрити велику таємницю, ініціатива BRAIN допоможе в цьому. Вона дасть вченим можливість скласти в динаміці картину діяльності головного мозку і краще зрозуміти, як ми думаємо, вчимося і запам'ятовуємо", - заявив президент Обама.

Робота над проектом почнеться в 2014 році, і в ній братимуть участь Національний інститут охорони здоров'я (NIH), Агентство перспективних дослідницьких оборонних проектів (Darpa) і Національний науковий фонд (NSF).

Метою інвестицій в 100 мільйонів доларів буде створення нових технологій для вивчення того, як мільярди клітин людського мозку взаємодіють одна з одною.

Вчені також будуть вивчати, як людський мозок використовує, зберігає й обробляє інформацію, а також як функціонування мозку пов'язане з поведінкою людини.

"Люди в змозі визначити існування галактик, що знаходяться на відстані багатьох світлових років від нас, ми вміємо вивчати частинки розміром менше атома, але ми ще не відкрили таємницю півтора кілограмів матерії, що знаходяться у нас між вухами", - сказав президент США.

Проект передбачає співпрацю приватних і державних організацій.

Серед них Інститут науки мозку Аллена, який зобов'язався щорічно виділяти 60 млн доларів на проекти, пов'язані з ініціативою BRAIN, а також інститут біологічних досліджень Salk, який виділить 28 млн доларів на цей проект.

Роботу вчених буде координувати комітет з етики.

За словами Барака Обами, капіталовкладення в науку необхідні, і вони допоможуть створити нові робочі місця і будуть сприяти зростанню економіки.

"Ми не можемо дозволити собі втратити ці можливості в той час, як інший світ рухається вперед", - додав він.

Заява США про початок проекту була зроблена після недавньої європейської ініціативи з вивчення роботи людського мозку.

У європейському проекті зі створення моделі головного мозку візьмуть участь 80 дослідницьких інститутів з Європи та за її межами, і капіталовкладення в нього складуть більше одного мільярда євро.

В результаті роботи над цим проектом за допомогою суперкомп'ютерів буде створена модель головного мозку, яка дозволить розробити нові препарати для лікування неврологічних захворювань.