Знайдено механізм утворення антитіл проти вірусу ВІЛ

— 5 квітня 2013, 11:29

Відомо, що цей вірус швидко мутує при зіткненні з імунною системою людини, пише Бі-бі-сі.

Саме тому так важко розробити ефективну вакцину, здатну протистояти постійній мінливості збудника цієї страшної хвороби.

Однак у деяких людей, організм виробляє у вищій мірі ефективні антитіла, які здатні нейтралізувати широкий набір штамів вірусу ВІЛ.

Група дослідників з університету Дьюка в штаті Північна Кароліна проаналізувала механізм, який керує появою таких антитіл.

При зараженні вірусом ВІЛ людський організм починає негайно виробляти антитіла для боротьби з інфекцією. У відповідь вірус мутує і не реагує на антитіла.

Ця війна може тривати близько чотирьох років, після чого деякі хворі починають виробляти новий тип антитіл, проти яких безсилий цілий ряд штамів вірусу.

"Хоча вірус мутує і існують буквально мільйони його різновидів завдяки цим мутаціям, у всіх них є вразливі місця, проти яких починає діяти новий тип антитіл", - говорить професор Бартон Хейнс.

Зазвичай, до цього часу вірус вражає життєво важливі органи, і тому такі антитіла не можуть врятувати організм.

Проте деякі дослідники вважають, що нові вакцини, які стимулюють утворення таких антитіл широкої дії, можуть створювати імунітет проти захворювання.

Нове дослідження засноване на результатах, отриманих при аналізі крові пацієнта в Африці, якому швидко, протягом місяця після зараження, поставили діагноз ВІЛ.

Вченим вдалося виділити з крові цього пацієнта антитіла, що отримали позначення CH103, які здатні нейтралізувати до 55% різновидів вірусу ВІЛ.

Утворення цього антитіла стало результатом тривалої війни між імунною системою і вірусом. Вченим вдалося розібратися в кожному етапі цієї війни, результатом якої стало утворення антитіла.

"Ми зуміли скласти докладну схему цього протистояння між вірусом і антитілом, - говорить професор Хейнс. - Ця карта допоможе нам у створенні ефективної вакцини".

Однак, за його словами, нова вакцина майже напевно буде мати компоненти, спрямовані на різні вразливі місця вірусів. Існуючі лікарські засоби для боротьби з вірусом ВІЛ поєднують різні препарати.

Доктор Сара Джозеф, яка займається клінічними випробуваннями вакцин проти ВІЛ в Раді медичних досліджень, вважає це дослідження по-справжньому цікавим.

"Деякі пацієнти дійсно виробляють антитіла, які нейтралізують великі обсяги вірусів, але користі від цього мало, тому що це відбувається на фінальних етапах захворювання", - говорить вона.

На її думку, розуміння механізму утворення таких антитіл може стати великим етапом в боротьбі з ВІЛ, а вчені навіть заговорили про можливість налагодити масове виробництво таких антитіл і вводити їх в організми хворих людей у ​​великій кількості.

Реклама:

Головне сьогодні