Тест

Японські вчені розшифрували сни

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Science Express, пишуть РИА Новости.

Вчені багаторазово намагалися проникнути в світ сновидінь. Зокрема, нейрофізіологи по рухах очей під час сну й енцефалограми навчилися передбачати, чи зможе людина пригадати свій сон, а з розподілу зон активності в корі мозку – категорії об'єктів, які сняться.

Томоясу Хорікава (Tomoyasu Horikawa) з Інституту науки і технологій японського міста Нара і його колеги спробували знайти зв'язок між візуальними образами уві сні і даними функціональної магнітно-резонансної томографії мозку сплячих.

На першій стадії експерименту троє добровольців спали до тих пір, поки енцефалограма не показувала, що наступила стадія "швидкого" сну (фази, що супроводжується швидкими рухами очей). У цей момент учасників експерименту будили і просили розповісти, що їм снилося.

Потім вчені зіставляли розподіл і динаміку зон активності мозку, отриману за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії, з набором ключових слів в розповідях випробуваних. В результаті за допомогою методів комп'ютерних програм, вчені створили систему, здатну за даними томографії розшифровувати візуальний ряд сновидінь.

Складена на цій основі база даних дозволяє з точністю близько 70% визначити, який образ людина бачить в даний момент у сні.

Дослідники вважають, що отримані ними дані дозволять виокремлювати "зчеплені" із зоровими образами особливості активності мозку не тільки під час сну, але і під час неспання.

Надалі вони мають намір спробувати розшифрувати сновидіння під час інших фаз сну.