Внутрішні органи відчувають запахи - вчені

451
8 квітня 2013

Виявляється, внутрішні органи теж можуть відчувати запахи, хоча і по-своєму. Такого висновку дійшли Петер Шіберле (Peter Schieberle) і його колеги з Німецького дослідницького центру харчової хімії Інституту Лейбніца, пишуть Вести.ru.

Так, вчені вважають, що ніс - не єдиний орган, в якому містяться нюхові рецептори. Крім того, німці встановили, що в їжі та напоях міститься безліч компонентів запаху, і ніс може вловити тільки деякі з них.

"Людський ніс і язик здатні відчути лише дуже маленьку частку всіх тих смаків і запахів, що нас оточують. Велика частина молекул запаху проходить в шлунок, а потім через кров досягає і інших внутрішніх органів", - пояснює Шіберле.

Реклама:

Протягом чотирьох років він і його колеги дотримувалися думки, що компоненти запахів і смаків можуть мати додаткові функції.

Нарешті, дослідники зосередили свою увагу на біогенних амінах - речовинах з різким запахом, що містяться в напоях та їжі. Вони є свого роду хімічними переносниками інформації, що входять до складу таких продуктів, як шоколад, м'ясо, молоко і сир.

У ході експерименту вчені виділили первинні кров'яні клітини із зразків крові, щоб подивитися, як вони будуть реагувати на сильний запах від їжі і напоїв. Дивно, але подібно до того, як ми тягнемося у бік джерела аромату (свіжої кави, наприклад), поводяться і клітини крові. Команда Шіберле встановила, що у клітин крові теж є нюхові рецептори.

Провівши ряд експериментів, дослідники знайшли підтвердження свого початкового припущення про те, що серце і легені також можуть відчувати запахи.

"Чи означає це, що серце може" понюхати "стейк, який ви щойно з'їли? Ми поки точно не знаємо", - говорить професор Шіберле. Нюх внутрішніх органів є частиною загального процесу роботи організму, він запускається, коли ми бачимо смачну їжу і збираємося її з'їсти. Цей процес дослідники називають молекулярною сенсорикою або "сенсомікой".

Зазвичай, коли ми їмо, сукупність запахів перетвориться в один сигнал, що передає мозку загальне враження від їжі. Ніс працює незалежно, дозволяючи мозку скласти картину про вживані продукти, грунтуючись лише на ароматі.

Реклама:

Як тільки ми ковтаємо шматок, до "гри" вступають інші рецептори, що визначають хімічну структуру і біологічно активні компоненти продукту і посилають цю інформацію безпосередньо в мозок.

Зазначимо, що раніше Естер Фельдмессер (Ester Feldmesser) з Наукового інституту Вейцмана проводила подібне дослідження. Вона з'ясувала, що нюхові рецептори знаходяться не тільки в носі, але і в деяких інших органах і тканинах.

Наприклад, вони містяться в чоловічих статевих органах і спермі. А значить, підсвідоме вдихання запахів може відбуватися і під час сексу.

Дослідження Шіберле більше сфокусовано на запахах їжі та напоїв. Воно допомагає зрозуміти, як ми сприймаємо їжу, чому їжа здається нам смачною або несмачною.

Вчені відзначають, що, наприклад, в каві міститься тисяча потенційних компонентів запаху, з яких лише 25 ми можемо відчути через рецептори, розташовані в носі.

Значить, повноцінно ми насолоджуємося цим напоєм, лише коли він опиняється всередині нашого організму. Мозок посилає нам сигнал: "Так, це те, що я очікував отримати, коли ніс відчув цей продукт. Мені подобається, давай ще".



Реклама: