Вченим вдалося здійснити терапевтичне клонування людини

— 16 травня 2013, 09:46

Керівник досліджень - Шухрат Міталіпов, уродженець Росії, що працює в Орегонському національному центрі із дослідження приматів (ONPRC). У 2007 році Міталіпову вже вдалося отримати стовбурові клітини ембріона макаки, повідомляє Inopressa із посиланням на El Mundo.

"Наші результати пропонують нову форму виробництва стовбурових клітин для пацієнтів з пошкодженими або нездоровими органами і тканинами. Ці стовбурові клітини можуть регенерувати і заміщати пошкоджені клітини, поліпшувати стан при хворобах, якими страждають мільйони людей", - сказано в заяві Міталіпова.

Міталіпов і його колеги використовують метод "перенесення ядра клітини", який став знаменитим після клонування вівці Доллі більше 15 років тому. Газета роз'яснює: "Клонування людини не мало місця; в Орегоні просто застосували методи клонування, щоб отримати стовбурові ембріональні клітини на базі донорської яйцеклітини і клітини шкіри пацієнта".

Видання наводить подробиці: з яйцеклітини видаляється ядро ​​і замінюється ядром клітини шкіри. В результаті вдалося виростити ембріон, з якого взяли стовбурові клітини.

Правда, Феліпе Проспер (Наваррский університет, Іспанія) відзначив, що вже існує більш простий і дешевий метод виробництва плюрипотентних стовбурових клітин, розроблений нобелівським лауреатом Сіньєю Яманака.

Реклама:

Головне сьогодні