Секс-меншини в Європі почуваються дискримінованими - дослідження

— 20 травня 2013, 16:41

Про це свідчить дослідження Європейської агенції з основних прав, пише "Німецька хвиля".

У наймасштабнішому в Європі соціологічному опитуванні на цю тему, що оприлюднили в Гаазі, взяли участь понад 93 тисячі людей нетрадиційної орієнтації з країн Євросоюзу та Хорватії, яким уже виповнилося 18 років. Найбільше відповідей - понад 20 тисяч - надійшло з Німеччини, повідомляє dpa.

За даними опитування, 47% респондентів протягом минулого року зазнавали утисків через сексуальну орієнтацію. 6% заявили, що зазнавали через це насилля, в тому числі - у власних родинах. Жінки частіше за чоловіків ставали жертвами сексуального насилля.

Дві третини опитаних уникають показувати відкрито свою гомосексуальність. Зокрема, 66% тих, хто взяв участь у дослідженні зазначили, що на людях ніколи не тримають партнера за руку, побоюючись негативних наслідків.

Поліції про такі випадки заявляв заледве кожен п'ятий опитаний, бо люди часто сумніваються, чи це щось змінить.

"Я переживаю стільки утисків, чіплянь і насилля, що це вже стало моєю буденністю", - коментує своє становище 25-річний трансгендер-бісексуал із Литви.

Перші негативні, а подекуди найгірші ситуації представники секс-меншин часто переживають у підлітковому віці. Роки навчання у школі багато опитаних назвали "пеклом". 91% розповіли, що ставлення до тих, кого вважали гомосексуалом чи лесбійкою, одразу погіршувалося.

У дорослому житті проблеми не зникають. Кожен п'ятий опитаний відчував дискримінацію в офісі чи ще під час пошуків роботи.

"Моя поведінка на роботі складається з самоцензури і стриманої поведінки", - зізнається 31-річний гомосексуал із Німеччини. Загалом на дискримінацію на роботі та в медичному обслуговуванні найчастіше скаржилися опитані-трансгендери.

Утім, люди можуть порозумітися з оточенням самостійно. Один із висновків цього дослідження: опитані з усіх країн, які ризикнули сповістити про свою орієнтацію знайомих, скаржаться на утиски рідше, ніж ті, хто це приховує.

Спеціалісти помітили, що підтримка толерантності до секс-меншин із боку політиків впливає на ставлення суспільства до делікатної теми.

Приміром, у Німеччині міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле не приховує своєї гомосексуальності та живе з чоловіком.

"Звісно, це позитивно відрізняється від інших держав", - коментує ситуацію речниця Європейської агенції з основних прав Вальтрауд Геллер. За її словами, у країнах, де політики зневажливо висловлюються про гомосексуальність, опитані частіше почуваються дискримінованими.

Тим часом у понад 70 державах світу гомосексуальність донині карається законом - від багаторічного позбавлення волі до смертної кари.

Хоча в порівнянні з 80-ми роками минулого століття ставлення до гомосексуальності стало терпимішим, ця тема досі залишається табу, передусім у Центральній та Східній Європі.

Більшість населення Польщі, Болгарії, Литви та Росії засуджують представників секс-меншин. Це висновки ще одного дослідження, проведеного на замовлення нідерландського уряду і оприлюдненого цими днями в Гаазі.

Натомість країнами, в яких дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації поширена найменше, у звіті названі Данія, Швеція і Великобританія.

Реклама:

Головне сьогодні