Вчені: подорож на Марс - смертельна

— 31 травня 2013, 14:14

Єдине рішення цієї проблеми - у кілька разів скоротити тривалість польоту, повідомляє Infox.ru.

Про це йдеться в статті американських учених з Південно-західного дослідницького інституту.

Автори роботb проаналізували дані, зібрані датчиком радіації на борту марсохода Curiosity під час його польоту до Марса. Подорож тривала 253 дні, за цей час марсохід подолав майже 560 мільйонів кілометрів.

Виявилося, що щодобова доза радіації, пов'язаної з галактичними космічними променями, під час польоту дорівнювала 1.84 мілізівертам (мЗв).

Галактичні космічні промені (ГЛК) - це високоенергійні частинки, що випромінюються чорними дірами і надновими. ГЛК небезпечніше, ніж сонячний вітер, оскільки в польоті від них не врятують навіть масивні екрани з алюмінію.

Автори роботи розрахували, що якщо пілотований політ до Марса займе 180 днів (так розраховує NASA), то кожен астронавт під час подорожі туди і назад отримає 660 мЗв радіації.

Відомо, що доза радіації в 1000 мЗв збільшує ризик виникнення раку із смертельним результатом на 5%. За стандартами NASA, ця цифра не повинна перевищувати 3%. Однак якщо врахувати не тільки час польоту, але і час роботи на самому Марсі, то стає очевидно, що учасники місії перейдуть цей тривідсотковий рубіж. Це збільшить не тільки ймовірність захворіти на рак, але і викличе проблеми з очима і нервовою системою.

Єдиний вихід, на думку авторів статті, полягає в тому, щоб істотно скоротити час польоту до Марса. На самій планеті від космічного випромінювання людей зможе захистити її нещільна атмосфера і, головним чином, укриття, споруджене з каменів. Однак поки існуючі ракетні двигуни не дозволяють прискорити доставку астронавтів на Марс.

Реклама:

Головне сьогодні