У Німеччині можна замовити "виїздного" священника на спеціальному сайті

— 25 червня 2013, 09:54

Замовити його послуги можна на спеціалізованому сайті, і він проведе весільну церемонію у будь-якому зручному для пари місці: у винограднику, садовому господарстві, в замку тощо, пише Deutsche Welle.

На порталі "Найми священика ("Rentapastor") можна шукати таких "духовних ораторів" у всій Німеччині. Вибір доволі широкий: тут є "нетрадиційний оратор", який відомий із "різних ток-шоу". Або, наприклад, уродженець Бразилії, що пропонує свої послуги перш за все мультикультурним парам.

Нині на сайті зареєстровано близько 20 "ораторів". Ціна їхніх послуг - від 50 євро за годину.

Незвичний сайт створив Самуель Дикман із вільної церковної євангелістської громади в Гессені, за освітою пастор. Бізнес-ідея в нього з'явилася чотири роки тому.

Спершу Дикман пропонував на сайті тільки свої послуги, це було своєрідним підробітком. А наприкінці 2012-го року до нього звернулися колеги, які забажали приєднатися до справи. Невдовзі вони створили спільний сайт.

Цільова аудиторія сайту "Найми священика" - люди, які, хоча й не вважають себе частиною церкви, все-таки вірять у Бога або щонайменше хочуть професійних церемоній, каже Дикман.

Він теж уже проводив стилізовані обряди: наприклад, церемонію для старшої пари хіпі, почепивши собі на шию вінок із квітів. "Головне, щоб людям було добре", - каже Дикман.

Між тим, не всім це подобається. Усе це - голлівудські штучки, заперечує теолог Євангелістської церкви федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Фолькер Ленерт. Він спостерігає за розвитком "ринку" духовних церемоній із великим скепсисом.

"Позитивний момент: люди під час цих ритуалів щонайменше згадують про Бога. Це, звісно, в інтересах церкви. Негативний момент - розуміння, що не обов'язково ходити до церкви, аби отримати все це церковне обслуговування. І якби так робили всі, то церкві, звісно, настав би кінець", - критикує Ленерт.

Парафіяни в Німеччині відвертаються від католицької та євангелістської церков. На це особливо вплинув скандал 2010 року, коли стало відомо про численні випадки сексуальних домагань до дітей з боку церковників у християнських школах. Тоді майже 180 тисяч католиків та 145 тисяч євангелістів відійшли від церкви. Нині тільки 60 відсотків населення Німеччини ходять до храмів цих християнських течій.

Однак тенденція зберігається. Ще майже мільйон жителів Німеччини може перестати вважати себе частиною церкви. Це дані опитування, проведеного Гайдельберзьким інститутом, що спеціалізується на психологічних і суспільних дослідженнях. Разом із тими, хто щонайменше задумуються про це, існує "потенціал втратити понад 5,5 мільйонів парафіян", пише директор інституту Бодо Флаґ у додатку газети "Христос і світ".

Реклама:

Головне сьогодні