Місце в дитячому садку: дефіцит, за який треба платити

— 27 червня 2013, 10:07

Та просто чекати на свою чергу не достатньо, без так званого "спонсорського внеску" не обійтися.

На батьківських інтернет форумах - це одна з гарячих тем. "Мені сказали, якщо хочеш, аби дитина цього року потрапила в дитячий садок, готуй 400 гривень", - розповідає батько малюка з Донеччини, якого цитує Deutsche Welle.

Він вважає, що постійні скарги керівників дошкільних закладів про недофінансування - зручна ширма для вимагання грошей.

Рівень "спонсорської допомоги" може сягати і двох тисяч, залежно від розташування садка та потреб завідувачки, каже донеччанка Ганна. За словами батьків, вступний внесок є обов'язковим в будь-якому разі. А якщо місць в садку бракує, то суми значно зростають.

Батькам також надають список необхідних товарів для садочка, які вони мусять купити. Кріт того, потрібно відпрацювати й на ремонтних роботах: підкрасити, побілити. Багато хто вважають все це, як само собою належне, скаржиться Ганна.

"Спонсорський внесок" при прийомі у садок - це добровільна допомога. І якщо батьки не можуть, або не хочуть надавати його, їх ніхто не вправі змусити, коментує проблему заступник голови Донецької облдержадміністрації Тамара Лук'янчук, яка відповідає за питання освіти.

За словами чиновниці, у відділи освіти інколи батьки звертаються з подібними скаргами, але, як правило, анонімно. І коли на місці в садку комісія починає розбиратися, то такі факти не підтверджуються, оскільки батьки про це вже не хочуть казати.

Найчастіше чути: "Ми вже цю проблему владнали, ми не хочемо, щоб потім було якесь упереджене ставлення до дитини". От таке замкнене коло виходить, пояснює Лук'янчук. "То ж хто таким батькам винен, якщо вони самі погоджуються давати спонсорську допомогу", - зазначає посадовець.

Лук'янчук зауважує, що проблема браку дитячих садків виникла через кризу 90-х років, коли, з одного боку тотально закривалися підприємства і разом з ними вся соціальна сфера, з іншого - було падіння народжуваності. Утримувати приміщення без дітей сенсу не було. От чимало дитячих садків і переобладнали під офіси або фірми.

За офіційними даними, на сьогодні в Донецькій області 85 відсотків дітей дошкільного віку відвідують дитячі садки. При цьому всеукраїнський показник по містах: на 100 місць претендує 129 дітей. У містах Донеччині ситуація дещо краще - на 100 місць - 119 дітей, наводить статистику Лук'янчук.

Аби якось вирішити проблему черг до дитсадків, минулого тижня уряд розпорядився ще до кінця цього року запровадити єдину електронну чергу по регіонах. Кожен зможе відслідковувати, як просувається черга, переглянути інформацію про наповненість садочків обраного міста. Управління ж освіти на підставі заяв бачитиме точну картину, де і коли потрібні додаткові місця.

Реклама:

Головне сьогодні