В Європі занепокоєні розповсюдженням нових синтетичних наркотиків

— 3 червня 2013, 10:04

Про це свідчать результати опублікованого 28 травня щорічного звіту Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії, повідомляє Deutsche Welle.

У звіті також повідомляється, що у 2012 році було виявлено понад 70 видів нових наркотичних речовин.

"Класичні наркотики рослинного походження нікуди не зникли, вони ще є", - підкреслив Тім Пфайфер-Гершель із Німецького моніторингового центру з наркотиків та наркоманії. Ці речовини, зокрема героїн, і нині є головною небезпекою для здоров'я. З іншого боку, європейський ринок наркотиків змінюється.

"З'являється дедалі більше речовин, ринок стає непрозорим, динамічнішим і нестійким", - пояснив Пфайфер-Гершель.

Так, за даними ЄС, споживання метамфетаміну, який іще називають Crystal Meth, донедавна було на низькому рівні. Цей швидкодіючий синтетичний стимулюючий засіб уживали переважно в Чехії та Словаччині. Але тепер метамфетамін розповсюджений на півдні та сході Німеччини, а також у Греції, на Кіпрі та в Туреччині.

Інший тренд: з'являються синтетичні речовини, отримані шляхом незначної зміни хімічної структури вже відомого наркотика. Це часто роблять із, наприклад, марихуаною.

За словами Роланда Зімона, співробітника Європейського моніторингового центру з наркотиків і наркоманії, нові речовини діють інтенсивніше, але їх сліди важко знайти, наприклад, тими методами, які застосовуються для перевірки водіїв на наявність в організмі алкоголю чи наркотиків.

На думку Зімона, це може спонукати курців марихуани перейти на нові наркотики.

"Ми небагато знаємо про те, наскільки ці речовини розповсюджені серед населення", - визнав Зімон. Але, за деякими опитуваннями, вони вже заміняють "класичні" наркотики.

"Небезпека для здоров'я людей, які їх приймають, ще не з'ясована", - нарікає Тім Пфайфер-Гершель. Адже, коли хімічний склад постійно змінюється, майже неможливо передбачити побічні ефекти.

Поки незрозуміло, що збирається робити Європейський Союз. За словами Пфайфера-Гершеля, важко сказати, коли новий наркотик є лише короткочасним трендом, а коли стає проблемою європейського рівня.

На думку Роланда Зімона, ставку треба робити на індивідуальну профілактику: "Інформаційні кампанії, хоча й можуть достукатися до людей, але, як це вже було доведено, вони не надто ефективні". Зімон навів позитивний приклад - профілактику паління у школах, завдяки якій було досягнуто хороших результатів.

Справді, за даними оприлюдненого 29 травня німецького урядового звіту про розповсюдження речовин, які призводять до звикання, нині в Німеччині палять близько дванадцяти відсотків молоді. Це удвічі менше, ніж майже десять років тому.

Крім того, споживання марихуани серед підлітків у віці від 12 до 17 років зменшилося удвічі - до п'яти відсотків. Та одночасно зросла кількість молодих людей, які потрапляли до лікарень із алкогольними отруєннями.

Реклама:

Головне сьогодні