Європа під водою: найбільше страждає Німеччина та Чехія. Фото. Відео

— 4 червня 2013, 12:41

У численних містах та округах федеральних земель Баварія, Тюрингія та Саксонія оголошено надзвичайний стан.

За словами прем'єр-міністра Баварії Горста Зеегофера, можливий розвиток ситуації здатний спричинити повінь небачених раніше масштабів. Для боротьби зі стихією баварський уряд утворив кризовий штаб. Надзвичайний стан оголошено зокрема у містах Пассау та Розенгаймі.

Так, Пассау, "місто на трьох річках", у якому зливаються Інн, Ільц та Дунай, особливо потерпає від паводку. На ранок понеділка рівень води у річні Інн сягав позначки 9,6 метра, у Дунаї - 12 метрів.

Історичний центр та інші ділянки центральної частини міста затоплено. Подібний масштаб повені у місті востаннє було зафіксовано у 1501 році. Під час так званої "повені століття" у 2002 році рівень води в Дунаї досягав 10,81 метрів.

Складна ситуація і в Саксонії. У західних округах федеральної землі також оголошено надзвичайний стан. Особливо критичною є ситуація з річками Цвікауер Мульде та Вайсе Ельстер поблизу Лейпцига.

Висока вода в Пассау

Рівень води у цих річках може перевищити позначку 2002 року, повідомляє округ Північна Саксонія. Тим часом прогноз погоди невтішний - дощ продовжуватиметься.

Місто Хемніц

У Тюрингії унаслідок повені вже довелося евакуювати тисячі людей. Зокрема, повністю евакуйовано жителів містечка Ґесніца і частково жителів міста Ґрайца, кілька районів котрого затопило. У зв'язку з паводком призупинено рух суден на значних ділянках Рейну, Майну та Некару.

Постраждали від стихії й сусідні з Німеччининою країни. Загрозлива ситуація склалася у більшості регіонів Чехії. Надзвичайний стан, зокрема, оголошено у Празі.

У Польщі паводки спостерігаються передусім у південно-західній частині країни. Рівень води у водоймах продовжує підніматися і в Австрії, мешканців багатьох населених пунктів країни вже евакуйовано.

Загалом у Чехії та Австрії стихія вже забрала життя чотирьох людей.

Загалом, за даними на ранок вівторка, через велику воду в усій Чехії евакуйовано 8340 осіб, із них 5329 - в Устецькому краї на півночі країни. Заборонено відвідування кількох туристичних місць.

За матеріалами Deutsche Welle, Інтерфакс

Реклама:

Головне сьогодні