Тест

Європа тоне: на черзі Австрія. Фото

До стихійного лиха екстрені служби готувалися кілька днів. Але зараз влада змушена визнати: напору води набережні австрійської столиці можуть не витримати. Не виключено, що рівень води в Дунаї 5 червня перевищить позначку 2002 року, коли в країні сталася найсильніша повінь за останні 100 років. Підвали і перші поверхи будівель вже затоплено, не ходить громадський транспорт.

"Ситуація така ж, як і в 2002 році. Але цього разу ми підготувалися краще. Ми пишаємося солдатами, пожежними та волонтерами, які допомагають впоратися з ударом стихії. Чи впораються захисні споруди з напором води, ми не знаємо, але зробимо все, що в наших силах, щоб уникнути руйнувань", - пообіцяв канцлер Австрії Вернер Хайманн.

В інших районах країни ситуація не краще. Зруйновано сотні будинків, а в тих, що вціліли, немає води і електрики.
"Ми переїхали сюди всього півроку тому. Меблі і техніка в будинку була новою, а тепер майже все знищено. Це просто жахливо!" - Вигукує мешканка Відня Ангеліка Хайм.

[L]Вода торкнулася і гірськолижних курортів в районі Зальцбурга. Через зсуви там зупинено рух поїздів. Постраждали десятки готелів, їх власники практично доведені до відчаю.

"Не впевнений, що ми зможемо відкритися до початку зимового сезону. Електрика, каналізація - все доведеться відновлювати. Номери теж затопило, деякі стіни взагалі зруйнувалися", - розводить руками власник австрійського готелю Хуберт Манн.

До сильних повеней готуються і мешканці Братислави. Поліція перекрила набережні і прилеглі до них вулиці столиці Словаччини. На допомогу рятувальникам відправлені армійські підрозділи.

А в Празі пік стихійного лиха вже минув. У чеській столиці готуються до відновлення роботи п'яти станцій метро, відкриється рух по деяких дорогах. За попередніми оцінками, збитки від повені склали 270 мільйонів доларів.

Тим часом, на півночі країни пошуково-рятувальні роботи йдуть повним ходом. До деяких населених пунктів дістатися можна тільки вплав. Втім, мешканці постраждалих сіл все одно відмовляються залишати свої будинки.

"Ми не спали вже 40 годин. Тільки вчора була перерва приблизно на 3 години, сьогодні знову приступили до роботи. Доводиться допомагати людям, які відмовилися від евакуації. Їх попереджали заздалегідь, і ось тільки зараз вони зрозуміли, що залишилися без питної води", - пояснює чеський пожежний Джири Кріс.

Складна ситуація зберігається на півдні і південному сході Німеччини. У постраждалих районах зупинена навігація, порушено залізничне сполучення, тривають перебої з електрикою. Скільки часу і коштів потрібно на усунення наслідків влада поки не говорять.

За матеріалами Вести.ru.