Європейська молодь не може знайти роботу

— 5 червня 2013, 11:05

В деяких державах не може працевлаштуватися кожен третій мешканець. І найбільше незайнятих серед молоді, яку часом навіть називають "втраченим поколінням".

Тим часом кількість незайнятих продовжує зростати: на сьогодні у всьому ЄС налічується до шести мільйонів безробітних віком до 25 років, пише Радіо Свобода.

Міжнародна організація праці стверджує, що такий рівень серед європейської молоді утримуватиметься на високому рівні (17 %) ще, принаймні, два роки. Однак не всі погоджуються з тим, що нинішнє молоде покоління не має перспективи. До таких оптимістів належить і голова Міжнародної організації праці Ґі Райдер.

"Лунає риторика щодо "втраченого покоління", а дехто навіть каже, що це – небезпечно для майбутнього, – каже він. – Але, як на мій погляд, не слід бути фаталістом та погоджуватися на капітуляцію, бо не можна просто викреслити ціле покоління молодих людей".

Водночас не всюди у ЄС ситуація в сфері зайнятості виглядає настільки гостро. Німеччина, Австрія, Люксембург чи Нідерланди на біржах праці не мають таких величезних черг, як, скажімо, у Греції, на Кіпрі чи в Іспанії, де кожен другий юнак чи дівчина – безробітні.

Тим часом на рівні Євросоюзу тривають пошуки вирішення цієї тенденції, яка може перерости у соціальний вибух.

Наприкінці місяця лідери урядів та держав ЄС зберуться на саміт, головною темою якого буде боротьба із безробіттям. Характерно, що Німеччина та Франція оголосили навіть про створення спільного плану, в якому передбачені шість мільярдів євро на створення робочих місць для тих, кому ще не виповнилося 25 років, і який передбачає нові можливості для професійної освіти.

Розбіжності, що понад рік панували між Парижем та Берліном, під час останньої зустрічі президента Франсуа Олланда й канцлера Анґели Меркель, здається, відступили на тлі загрозливої ситуації у ЄС.

Однак у ефективність боротьби європейських лідерів із безробіттям експертам вірити складно. Особливо після щойно оприлюднених результатів опитування директорів підприємств єврозони, здійсненого агенцією PricewaterhouseCoopers.

Виявляється, 45% керівників західноєвропейських компаній ще до кінця цього року мають намір скоротити робітників на своїх заводах та фабриках.

Реклама:

Головне сьогодні