Сумісне проживання та секс зміцнюють стосунки закоханих - вчені

— 5 червня 2013, 15:15

Як повідомляє іспанська ABC, яку цитує Inopressa, йдеться про рецептори, які сприйнятливі до окситоцину (у особин жіночої статі) і вазопрессину (у особин чоловічої статі) - двом гормонам, що стимулють взаємну прихильність у закоханій парі.

Принаймні, таку закономірність виявили у полівок пенсільванських - гризунів, яких вчені з Флоридського університету обрали за їх схильність до моногамії.

Раніше вважалося, що це генетична схильність. Але дослідники виявили: після спарювання, хоча сама ДНК не змінюється, гени в організмах полівок починають проявлятися інакше, зміцнюючи і продовжуючи подружжя.

Видання нагадує: окситоцин і вазопресин - це, так би мовити, "гормони прихильності". Обидва заохочують товариськість і прихильність до партнера. Окситоцин вивільняється при оргазмі, а під час пологів стимулює скорочення м'язів. Вазопресин у самців заохочує інстинкт захищати свою територію від можливих суперників, тобто ревнощі.

"Найцікавіше: вченим вдалося викликати у самок полівки прихильність до партнера без попереднього спарювання - просто шляхом ін'єкцій", - пише газета.
Тваринам вводять трікостатін, речовина, що впливає на гістони - молекули, які служать "котушками" для ниток ДНК в клітинах.

Мохамед Каббадж і його співавтори також з'ясували: речовини, що блокують рецептори окситоцину і вазопресину, перешкоджають виникненню прихильності.

Автори запевняють, що їх дослідження готує грунт для нових медичних рішень психологічних проблем.

"Можливо, в недалекому майбутньому ми зможемо прийняти одну пігулку, щоб розлюбити партнера після розриву", - мріє журналістка.

Реклама:

Головне сьогодні