Російський Мінкульт судиться з бібліотекою Конгресу США

— 1 липня 2013, 14:12

У позові вони зажадали повернути сім рідкісних іудаїстських книг з бібліотеки Шнеєрсона. Про це повідомляється в прес-релізі відомства, який цитує Lenta.ru.

У судовий процес також залучили організацію "Агудас Хасідей Хабад", якій Конресс передав спірні книги в тимчасове користування.

Сім іудаїстських книг американці отримали в 1994 році з міжнародного бібліотечного абонементу. РДБ, як сказано в прес-релізі, вимагало повернути їх, однак Конгрес США ніяк на це не відреагував. Тому Мінкульт, "виконуючи повноваження власника від імені держави щодо даних книг, що мають загальнонаціональне значення", вирішив подати позов проти американців.

Звернутися до суду міністерству культури в лютому 2013 року порадив російський МЗС. Приводом до цього стало рішення американського суду, який наклав на Росію штраф у розмірі 50 тисяч доларів за кожен день зберігання бібліотеки Шнеєрсона.

Бібліотека, що стала приводом суперечки, налічує 12 тисяч книг і 50 тисяч рідкісних документів. Більша її частина зберігається в Москві. Колекцію почали формувати в XVIII столітті хасидські равіни. Під час Першої світової війни книги знаходилися у глави громади хасидів з білоруського села Любавичи Іцхака Шнеєрсона. У ході революції, а також Другої світової війни велика частина книг була націоналізована радянською владою.

Хасиди з США з початку 1990-х висувають Москві свої права на бібліотеку. Росія зі свого боку стверджує, що у Шнеєрсона не залишилося належних спадкоємців, а колекція книг є національним надбанням російського народу.

Реклама:

Головне сьогодні