Самоконтроль робить людей щасливішими – вчені

— 5 липня 2013, 18:39

Такими є результати нового дослідження, що було опубліковане у Journal of Personality and Social Psychology, пише Інопресса з посиланням на німецький журнал Der Spiegel.

У ході експерименту, проведеного групою німецьких і американських вчених на чолі з Вільгельмом Хофманом із Чиказького університету, було опитано більше 400 чоловіків і жінок.

Фахівців найбільше цікавило, наскільки люди стримують себе в повсякденному житті і чи задоволені вони ним в цілому.

У всіх опитаних осіб результати дуже індивідуальні, проте "в середньому виявилося, що людина піддається тільки двом бажанням з п'яти".

Люди, які піддаються "подібним імпульсам частіше", мали більше негативних почуттів, ніж ті, хто мав якийсь ступінь самоконтролю.

Таким чином виходить, що "той, хто відчуває більше радощів в повсякденному житті, більше задоволений ним у цілому".

Припущення вчених підтвердилися в ході подальших експериментів.

Ще одній групі людей було запропоновано відзначати у своєму смартфоні бажання, які у них з'являються. На додаток до цього "піддослідні" повинні були вказувати, наскільки часто вони намагалися протистояти "спокусам" як-от похід в бар при необхідності зібрати певну суму грошей або покупки калорійної піци чи морозива попри на заборони і рекомендації лікаря.

І в цьому випадку, підкреслює Der Spiegel, виявилося, що "люди, які відмовляють собі в задоволенні спонтанних бажань, відчувають себе набагато краще і набагато більше задоволені своїм життям".

Тим часом, зауважує керівник дослідження Хофманн, силу волі можна натренувати: "Для цього необхідно виконувати певні вправи".

Колега Хофманна Рой Баумайстер зазначає, що "сила волі дуже схожа на м'язи, які стають сильнішими завдяки тренуванням"

Реклама:

Головне сьогодні