Вчені встановили зв'язок між щастям та забрудненням навколишнього середовища

— 12 серпня 2013, 13:22

Хто більш нещасливий, забруднює більше, а хто живе в зараженому довкіллі, більш нещасливий: це порочне коло, з якого необхідно вирватися", - пише видання Corriere della Sera, яке цитує Inopressa, доповідаючи висновки максі-дослідження, проведеного вченими Байроном Лью і Бі Маком Арвіном з Департаменту економіки канадського університету в Тренті.

"Щоб змінити цей деструктивний процес, необхідно мобілізувати політичні сили, промисловість і структури, що інвестують в охорону здоров'я і соціальну політику", - йдеться в статті.

Економісти з Тернта взяли за основу дані із забруднення навколишнього середовища Світового банку, з бази даних по Бельгії, Данії, Франції, Німеччини, Греції, Ірландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Португалії, Румунії, Росії, Іспанії та Великобританії, проаналізувавши для кожної країни показник загального забруднення (не окремого міста).

У Люксембурзі виявився найвищий рівень викидів вуглекислого газу на душу населення, Італія посідає за даним показником один з найнижчих щаблів.

"Щоб отримати значення для такого показника, як щастя, - пояснює Байрон Лью, - ми використовували різноманітні дослідження з величезним діапазоном питань. Ми враховували відповіді, пов'язані зі ступенем задоволеності життям".

Дослідження, однак, не дозволяє встановити механізм, за допомогою якого забруднення навколишнього середовища впливає на людину, яка в ньому знаходиться, але підказує зв'язок, який слід використовувати, щоб змінити якість середовища, в якому ми живемо.

Зміни кількості викидів реально благотворно впливають не тільки на природу, а й на добробут і ступінь задоволеності громадян, які, у свою чергу, повинні продовжити благородний процес, тому що той, хто більш щасливий, менше забруднює.

Реклама:

Головне сьогодні