Тест

Російську мову, як іноземну, вивчатимуть 23% школярів

Про це повідомив міністр освіти і науки України Дмитро Табачник, якого цитує Osvita.ua.

За словами міністра, всі вакансії вчителів іноземних мов заповнені.

"На сьогодні не спостерігається вільних вакансій викладачів інших іноземних мов, які є доступними для вивчення з 5-го класу (як друга іноземна мова), – французької, німецької, іспанської, польської тощо", - сказав Табачник.

Міністр освіти і науки також наголосив, що на сьогодні з 1 до 9 класу на вивчення іноземної мови відведено 18 годин.

У 10-11 класах – на вивчення першої іноземної мови відводитиметься ще по 3 години.

Окрім того, на вивчення другої іноземної мови з 5 по 11 клас відводитиметься по 2 години на тиждень.

Загалом, згідно з новими Державними стандартами, на вивчення іноземних мов з 1-11 класи передбачено 38 годин (за старою програмою – 25,5 год).

Водночас, окрім обов’язкового вивчення переважною більшістю учнів англійської мови починаючи з 1-го класу, також передбачається вивчення окремих предметів англійською у старшій школі.

Як розповів виданню директор Центру тестових технологій та моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук, ідея обов'язкового вивчення двох іноземних мов є вдалою, але є чимало питань до її реалізації.

Наприклад, школи не забезпечили потрібною кількістю викладачів іноземних мов та не провели належну підготовку кадрів. А те, що замість другої іноземної мови може вивчатися російська, на думку освітянина, суперечить і чинному законодавству, і здоровому глузду.

"Адже, по-перше, російська не є іноземною мовою. Відповідно до ст.7 Закону України "Про основні засади державної мовної політики", російська мова є регіональною. По-друге, запровадження вивчення російської мови може зумовити русифікацію української школи. І в цьому є небезпека. По-третє, рівень автономії наших загальноосвітніх шкіл такий, що їхні директори виконають будь-яку вказівку, яка надійде від органів управління. А те, що сьогодні від органів управління надходить вказівка працювати з батьками, щоб ті обирали вивчення російської мови в школах - не секрет", - пояснив Ігор Лікарчук.