Студенти і робітники вживають медпрепарати для подолання стресу - звіт

— 27 серпня 2013, 11:12

"Щоб долати стресові ситуації на роботі, п'ять відсотків німецьких працівників приймали упродовж останніх 12 місяців психотропні препарати чи амфетаміни", - розповів заступник директора наукового інституту медичної каси АОК Гельмут Шредер.

Нещодавно АОК оприлюднила звіт за 2013 рік, у якому здійснено аналіз причин, через які німці йдуть на лікарняний. Звіт вказує на небезпечну тенденцію - чимало німців приймають допінг і навіть наркотики, щоб краще вчитися і працювати.

У групі ризику - молоді люди віком до 30 років. Допінг допомагає їм боротися зі втомою та втратою концентрації. До приймання таких засобів вдається кожен дванадцятий молодий німець, повідомляє Deustshe Welle.

Утім, небезпеки допінгу недооцінюють: "рятівні таблетки" спричинюють головний біль, нудоту, можуть шкодити внутрішнім органам і призводити до залежності.

Утім, ризики для здоров´я від стресу спричинені не лише наркотиками і психотропними речовинами. Найбільшою проблемою, пов´язаною зі стресом на роботі залишаються алкоголь і цигарки, йдеться в дослідженні.

За даними звіту, 5,3 відсотки опитаних щодня вживають алкоголь. За останні десять років кількість днів відсутності на роботі через хвороби, спричинені алкологем і палінням, зросла на 17 відсотків.

Проблема стосується не лише Німеччини, а всіх індустріальних країн, каже євродепутатка Ютта Штайнрук.

"В Америці, наприклад, є університети, де 25 відсотків студентів уживають допінг", - зауважує вона. У Німеччині серед студентів таких п'ять відсотків. "Це тривожний сигнал, коли молоді люди перебувають під таким тиском", - коментує Штайнрук.

Затяжний стрес і велике навантаження на роботі призводять до психічних розладів і залежностей, розповіли в Союзі німецьких профспілок. Причинами стресу можуть бути і конфлікти з керівництвом або цькування з боку колег. Утім, у депресію можуть загнати й надто довгі години роботи.

"Це стосується перш за все працівників, які ставляться до роботи дуже відповідально", - пояснює Гельмут Шредер. Такі співробітники частіше нервують і частіше приймають пігулки або алкоголь.

Виправляти ситуацію мають насамперед роботодавці, вважають представники профспілок. "Хороші умови праці - найкраща профілактика. Зростання кількості залежних вимагає кращої організації праці, збільшення зарплат і трудових гарантій", розповіли в Союзі німецьких профспілок.

Роботодавець може, наприклад, запропонувати працівникам курси з медитації чи спортивні секції. "Такі курси можуть проводитися в робочі години або частково фінансуватися роботодавцем", - вважає директор Центру з питань залежності Рафаель Ґасманн.

Вирішувати проблему мають і політики. Зокрема - зробити важчим доступ до допінгових медикаментів, переконана Ютта Штайнрук. "Ми мусимо обмежити перелік ліків, які можна вільно купити в інтернеті… Також ми мусимо інвестувати у превентивні заходи", - європарламентарка має на увазі, що працівникам потрібні більші трудові гарантії.

"У майбутньому потрібно ухвалити закони, які зроблять робочі місця надійнішими, щоб люди не почувалися під тиском, що в будь-який момент можуть втратити роботу", - переконана депутатка. Закони, на її думку, мають контролювати також робочий час або розміри зарплат.

Реклама:

Головне сьогодні