43% викладачів українських вишів отримують менше 3 тис. грн.

— 29 серпня 2013, 14:30

Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування, які оприлюднила директор Центру дослідження суспільства Інна Совсун, яку цитує УНІАН.

Дослідження також показало, що лише 16% викладачів отримують дохід вище 4,5 тис. грн. У той же час жінки - викладачі отримують нижчі доходи, ніж їхні колеги чоловіки.

"Більше 4,5 тис. отримує 24% чоловіків і лише 12 % жінок- викладачок. Є істотні відмінності і за спеціальностями. Найбільші доходи отримують викладачі IT- спеціальностей. Серед них майже третина сказали, що вони отримують понад 4,5 тис. грн. Найбіднішими серед українських викладачів є викладачі технічних спеціальностей. Серед них лише кожен 5-й отримує понад 4,5 тис. грн. і більше половини отримують до 3 тис. грн." , - сказала Совсун.

Результати дослідження також показали, що додатковий дохід найчастіше отримують викладачі IT- спеціальностей (38%) , найрідше - технічних (15% ) і природничих (8%). У цілому ж, згідно з результатами опитування, 80% викладачів живуть виключно за рахунок коштів, отриманих від роботи у своїх вузах.

Інші отримують додаткові доходи від викладання в інших вузах (26% опитаних), від проведення досліджень і наукової роботи (25%), від професійної невикладацької роботи за фахом (20%). Менше 10 % опитаних викладачів отримують додаткові кошти від невикладацької роботи за іншою спеціальністю - від репетиторства та аспірантури.

Крім того, опитування показало, що існує також істотна залежність між рівнем доходу і науковим ступенем і званням викладача. 75 % викладачів без наукового звання заробляють менше 3 тис. грн і лише 4% - більше 4,5 тис. грн.

У той же час Совсун зазначила, що адміністрації п'яти вищих навчальних закладів України заборонили проводити опитування викладачів. Це: "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка", Київський національний університет технологій та дизайну , Чернігівський державний технологічний університет, Харківська державна зооветеринарна академія, Дипломатична академія України при МЗС.

Реклама:

Головне сьогодні