Щастя впливає на імунітет - вчені

— 5 серпня 2013, 10:33

Автори дослідження пояснюють: філософи давно розрізнили дві базові форми щастя: гедонізм – тобто отримання нетривалих позитивних емоцій, і евдемонізм – прагнення до вищої мети і знаходження сенсу життя, пише Радіо Свобода.

Для порівняння: нам однаково приємно добре пообідати і працювати у хорошій команді над якимось проектом. Однак це різні відчуття.

Для своєї наукової розвідки Фредріксон і її колеги зібрали зразки крові 80 добровольців, які до цього визначили за основу свого щастя або цінності гедонізму, або евдемонізму. З’ясувалося, що в евдемоністів робота генів в імунних клітинах організму змінюється наступним чином: активуються механізми вироблення антитіл і гальмується робота генів, пов’язаних із запальними процесами. Натомість у гедоністів усе навпаки.

Вчені вважають, що обирати цінності гедонізму за основоположні на все життя може бути небезпечно для здоров’я. Постійна активація відповідних генів може спричинити хронічні запалення, які, у свою чергу, можуть послужити причиною серцево-судинних, нейродегенеративних та інших захворювань.

Реклама:

Головне сьогодні