Медузи і крижана вода зіпсували відпочинок у Криму та Одесі

— 6 серпня 2013, 09:43

Температура води в Криму у понеділок прогрілася до +16 градусів, а в Одесі - до +19. І на такому рівні вона тримається вже тиждень, пишуть Вести.

"Море на Тарханкуті небувало холодне. На пляжі сиділи сотні відпочиваючих, у воду не лізли навіть діти. Особливо засмутилися серфери і кайтери: вітру не було, в воду не полізеш. Багато хтоо, пробувши два дні, згортали дошки-вітрила і їхали на велику землю. Складно було занурюватися і дайверам: вода на узбережжі була близько 17, а на глибині не вище +10. В Євпаторії вода така ж холодна. Погрітись в морі можна було тільки в 35 км від Оленівки. У невеликій бухті у Чорноморського порту вода відмінна", - розповіла туристка Юлія, яка щойно повернулася з відпочинку в Криму.

Синоптики радять почекати - з дня на день вода в морі знову стане теплою: "Теплі водні маси з поверхні через вітер пішли на глибину, а холодні піднялися. Але через 3-4 дні температура води в морі близько Криму та Одеси знову превищить + 20", - сказав заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Відпустку українцям псують також медузи, яких цього року як ніколи багато. "Відпочивав у Попівці, під Євпаторією, з дружиною і 3-річним сином. Море дуже холодне, але найнеприємнішим сюрпризом стали медузи: сині, помаранчеві, білі, маленькі й величезні, як м'яч. Біля берега їх мало, але в 20 метрах далі просто купа. Через них на "банани" катали без скидання у воду. Місцеві кажуть, що цього року медузи з'явилися на місяць раніше", - розповів нам киянин В'ячеслав Оберемко.

За його словами, підприємці вже вловили "медузний" тренд: "Продавали по 20 грн. Дитячі сачки для їх лову. А одного разу спостерігав сцену "народної медицини": жінка за 50 попросила чоловіка натерти спійманої їм медузою спину. Вона потім ще довго ходила з червоною спиною", - каже В'ячеслав.

Фахівці появі різнокольорових медуз не дивуються: "Це природне явище. Великі сині медузи-корнероти завжди підходили до узбережжя, особливо збільшується їх чисельність у серпні-вересні. Їх багато на західному узбережжі Криму - у Євпаторії, Чорноморському, Каркинітській затоці, зустрічаються і в Одесі. Ніякої шкоди вони не несуть, хоча можуть обпекти", - говорить заступник директора Інституту біології південних морів Олександр Болтачов.

Але медузи - це півбіди. Туристів лякають скатами (цього року їх бачили кілька разів). "Якщо ви наступите на ската, вас може паралізувати через його отруту, яка має нервово-паралітичний вплив. Рану потрібно або припекти, або прикласти до неї лід. Інакше можливий летальний результат", - каже директор Інституту біології південних морів, професор Борис Александров.

Реклама:

Головне сьогодні