Тест

Виші "воюють" за студентів-контрактиків та дурять їх

Цього року вони борються за студентів особливо люто. Особливо - за контрактників, повідомляє Сегодня.

"Студентам телефонують і кажуть: "ви рекомендовані для зарахування". Вони приносять оригінали документів. Але вуз тягне з наказом про зарахування, чекаючи кінця кампанії. А потім виявляється, що студент на бюджет не пройшов, і йому пропонують вчитися на контракті. А нести документи до іншого ВНЗ - вже пізно. Деяким вже після першої хвилі говорили, що на бюджеті місць немає, і пропонували вступити на контракт", - розповіла юрист громадянської організації ОПОРА Наталія Радиш.

Нікуди не поділися в цьому році і побори в вузах. Так, прокуратура Луганська почала перевірку в одному з вузів міста через те, що там вимагали у кожного студента сплатити "благодійний внесок" у розмірі 1500 грн.

"Зараз скарги на "внески" надійшли з одного Кримського вузу, а також з Вінниці та Києва" - говорить координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних.

У Міносвіти визнають, що проблема є. "Ми написали лист керівникам вузів і попередили, що за хід вступної кампанії вони несуть особисту відповідальність. Крім того, всі накази про зарахування будуть перевірені в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (звірять бали)", - Говорить заступник директора Департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.