Польща страждає від браку українських заробітчан

— 7 серпня 2013, 14:55

Зазвичай, щороку, за даними міністерства закордонних справ Польщі, на сезонні підробітки до польських повітів приїздять близько 260 тисяч осіб, 200 тисяч з них – українці.

Однак цього року їхня кількість дещо зменшиться, прогнозують у відомстві. Особливо боляче це вже відчули польські господарства. Яблука ще на деревах, вишню та черешню заледве зібрали, а чверть урожаю полуниці залишилася на полях – така ситуація практично у кожному другому польському господарстві, нарікають власники садів та плантацій, повідомляє Deutsche Welle.

Такої проблеми з українськими працівниками ще не було, повідомляє інформаційне агентство РАР (Роlska Agencja Prasowa) з посиланням на голову Товариства садівників Польщі Мірослава Малішевського. "Досі не було жодних проблем з візами, - каже Малішевський. – Ми хочемо, щоб вони їхали до нас, і вони теж хочуть працювати у Польщі. Бар’єр - у консульській установі", - каже Малішевський.

У Товаристві наголошують, що саме через введення посередника (VFS Global) у процес видачі візи, додалося проблем українським заробітчанам. Аби здати документи до візового центру треба реєструватися через інтренет: "Не кожен дасть собі з цим раду. Створюються штучні черги і додаткові оплати за пришвидшення. Тому є так, що люди хотіли б приїхати, але візи не можуть отримати", - пояснює Малішевський.

Нині візові центри обслуговують 75 відсотків прохачів польської візи, і лише 25 відсотків можуть зареєструватися через систему "е-konsulat" для подачі документів безпосередньо у консульство. Однак самостійно зареєструватися до візового центру у Львові практично не можливо: система видає повідомлення, що вільних дат немає. А от у консульство найближча дата подачі документів (станом на понеділок, 5 серпня) - на 04 жовтня 2013 року.

Тож щодня під польське консульство у Львові приїздять до сотні людей з районів області, які самотужки не можуть впоратися з реєстрацією.

Оскільки самі поляки неохоче беруться за важку фізичну працю за вісім злотих на годину і шукають більших заробітків у Європі, у зборі врожаю польським садівникам зазвичай доводиться розраховувати на іноземців. Саме тому ще з 2007 року Польща спростила механізм працевлаштування: можна працювати без спеціального дозволу, маючи лише запрошення польського роботодавця, але не більше шести місяців впродовж року.

Аби цьогоріч врожай не залишився на полях та деревах, для людей, які їдуть до Польщі на сезонні роботи, потрібна окрема черга у консульствах, впевнені у Товаристві садівників Польщі. Відповідну пропозицію садівники навіть направили до польського МЗС, повідомив голова товариства Мирослав Малішевський.

Реклама:

Головне сьогодні