Киян у лікарнях змушують платити за бомжів

— 9 серпня 2013, 12:16

При цьому медики кажуть, що треба приносити по кілька десятків упаковок кожен день, хоча на одного пацієнта потрібно в рази менше, пише Сегодня.

"Мало того що я щодня викладаю по 3000 грн. на ліки, так ще близько 1000 грн. йде на серветки, рукавички та інше", - повідомила киянка Світлана Серідюк, в якої чоловік три тижні тому потрапив до реанімації Київської лікарні швидкої допомоги (ЛШМД) .

"Мені відразу видали список. У ньому, наприклад, на один день вказано 6 рулонів рушників. Бачила в коридорі людей з такими ж листочками", - говорить вона.

Подібна картина і в деяких інших установах. "Півроку тому я потрапила з мікроінсультом до лікарні на Оболоні. Лікарі просили купувати серветки та рукавички майже кожен день по 5 пар, хоча мене оглядали двічі на день. Я лежала під крапельницею, але медсестра відмовилася пояснити, куди забирає баночку, в якій половина недокапанного ліки. Наступного дня вимагали купувати нове", - розповідає пенсіонерка Марія Вікторівна.

Керівництво ЛШМД не заперечує, що родичам пацієнтів видаються списки необхідного.

"На хворого в день виділяють 30 грн. А антибіотики, причому не найкращі, коштують 1500 грн. на добу!", - каже заступник головлікаря Валерій Нічка. У списки, за її словами, включено все необхідне для хворого, але якщо після його виписки залишаються препарати, вони використовують їх для інших.

Нічка розповідає, що багато пацієнтів ЛШМД - безхатченки. Вони потрапляють до лікарні з туберкульозом, СНІДом, сифілісом, і коштів на ліки у них немає.

"До швидкої щодня надходить більш ніж півтори тисячі дзвінків. При цьому борги по бензину постійно в межах 3-4 млн. грн. Кожна лікарня Києва винна по 1,5-2 млн. грн. за комуналку, по стільки ж - за медикаменти", - пояснює голова київської профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Канаровська.

Заступник директора департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Вакаренко повідомила: "Всього в Києві 50 лікарень. Вони постійно недофінансовуються. Наприклад, на медикаменти для багатопрофільних лікарень в загальному фонді бюджету на цей рік передбачено майже 55,7 млн. ​​грн., а за 6 місяців реально отримано 14,4 млн. грн. Така ж картина по інших статтях витрат".

Лікарів можна зрозуміти, але які б не були причини, кияни дивуються, чому повинні платити за всіх. "Нехай повісять оголошення, що беруть внески. Якщо я зможу, то допоможу", - сказала пацієнтка Ірина.

Реклама:

Головне сьогодні