Гарячий шоколад врятує від старечого недоумства - вчені

— 9 серпня 2013, 13:01

Так вважають фахівці з Гарвардської Школи медицини, що вивчали зв'язок між споживанням какао, нейросудинними взаємодіями в головному мозку і когнітивною функцією у літніх людей, пише Medportal.ru.

Ділянки мозку, задіяні в кожен окремий момент в розумовій діяльності, а значить мають максимальну нейронну активність, вимагають більше енергії, тобто збільшення кровотоку. Неадекватне постачання цих ділянок киснем і живильними речовинами, що забезпечується капілярами судинної системи, призводить до зниження ефективності їх діяльності і навіть пошкодження.

Такий зв'язок між нейронами і судинами називається нейросудинними (нейроваскулярними) взаємодіями і, як вважають автори дослідження, зниження цієї функції може відігравати значну роль у розвитку нейродегенеративних захворювань.

У дослідженні брали участь 60 осіб, середній вік яких склав 73 роки. Всі учасники ще не страждали старечим недоумством, проте у них спостерігалися фактори ризику судинних порушень, а у 18 осіб були відзначені ознаки недостатності кровопостачання мозку. Протягом місяця всі вони випивали дві чашки какао на день і не вживали більше ніякого шоколаду. У цей період і по його закінченні когнітивна функція учасників оцінювалася за допомогою серії тестів. Крім того, динаміка кровопостачання їх мозкової тканини відстежувалася за допомогою УЗД.

Було встановлено, що гарячий шоколад справив позитивний вплив на рівень нейросудинних взаємодій і когнітивну функцію тих учасників, у яких на старті дослідження спостерігалися проблеми з кровопостачанням мозкової тканини. Через місяць регулярного вживання какао у них спостерігалося в середньому 8,3-процентне поліпшення кровотоку в робочих ділянках головного мозку, а швидкість виконання тестів на обсяг робочої пам'яті збільшилася в середньому на 51 секунду.

Крім того, комп'ютерна томографія показала, що поліпшення нейросудинних зв'язків в головному мозку позитивно вплинуло на структуру його білої речовини, що є чинником уповільнення нейродегенеративних процесів.

Біологічні механізми, що лежать в основі виявленого феномена, поки не зрозумілі і автори планують продовжити дослідження в цьому напрямку.

Реклама:

Головне сьогодні