Тест

Школярам продають зошити зі Сталіним, Леніним і іншими "вождями". Фото. Відео

Такі зошити, як і торік, можна купити в Києві, Донецьку та інших українських містах, повідомляє "Радіо Свобода".

Зокрема, їх можна придбати за 8-10 гривень за штуку на столичному ринку "Петрівка" або замовити в інтернет-магазинах.

Серія зошитів "Контраверсійні лідери" (Володимир Ленін, Йосип Сталін, Фідель Кастро, Мао Цзе Дун, Че Гевара…) з біографіями та описом діяльності цих діячів є у вільному продажу для українських школярів.

Виробником такої продукції є дніпропетровська компанія "Полісвіт", яка виконує замовлення московської торгової компанії "Альт".

Усередині зошиту, під місцем для нотаток є невеличкий текст від компанії "Альт". Зокрема, про Сталіна вказано, що на період його влади припадає "низка найважливіших подій в історії СРСР і світу в 20 столітті".

Ці події перелічені, зокрема: "основний внесок народів СРСР у розгром фашизму, створення крупного механізованого сільського господарства, масовий трудовий і фронтовий героїзм". Хоча у цій передмові згадали і про голод в 1932-33 роках "на частині території СРСР", встановлення диктаторського режиму, масові репресії, депортації народів.

Щодо такого дизайну зошитів зазначено: "Ми раді, що ви поділяєте наші ідеали".

Зошити з зображенням Сталіна можна купити на розкладках
Зошити з зображенням Сталіна можна купити на розкладках

Продавець на одному зі шкільних київських ярмарків на Петрівці зазначив, що кожен обирає сам, що купувати: "Я не можу радити школярам – купувати ці зошити чи ні, все залежить від вчителів".

Представники компаній "Полісвіт" і "Альт" коментувати друк даної продукції відмовились, пославшись на некомпетентність: "Що нам замовили – те й друкуємо".

Голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич заявила, що реалізація "сталінських" зошитів у незалежній Україні не відповідає жодним нормам.

"Якщо ми беремо будь-які навчальні матеріали, які несуть з собою певний зміст, то це означає, що цей зміст повинен мати допуск до використання у навчальних закладах. Якби регулювали дозвіл на їх використання – тоді б не з`являлися б такі антидержавницькі за змістом матеріали для використання у школі", - зазначила вона.

"Частина (навчальних) матеріалів взагалі хаотично продається на ринку і ніхто не дбає про їхній зміст. Я хочу вірити, що це лише халатність, а не державницька політика", - заявила Гриневич.

А її колега по комітету з Компартії Олександр Зубчевський вважає, що продавати "ленінсько-сталінські" зошити "доцільно і дуже корисно", адже без Сталіна "не було б ані Європи, ані України".

Раніше прес-служба Міносвіти запевняла, що до друкованої продукції із комуністичними вождями не має стосунку. За законом Міносвіти не сертифікує таку продукцію.