Харчові звички італійців змінюються не на користь корисної середземноморської кухні

— 3 вересня 2013, 14:05

Однак кулінарні смаки сучасних італійців поступово змінилися та мало чим відрізняються від решти західного світу, пише Deutsche Welle.

Раніше в Італії існувала обов'язкова тригодинна обідня перерва. Жінки щодня готували смачні й поживні страви, а після щедрого обіду наставав час для сну - сієсти. "Так було раніше", - констатує Джуліо Марчезіні, професор дієтології та керівник відділу захворювань обміну речовин та хвороб, пов'язаних із харчуванням, університетської клініки в Болоньї.

"Харчування змінилося, бо змінилося життя", - каже він, маючи на увазі постійний тиск, під яким живе сучасне суспільство.

Італійці, як і інші європейці, постійно поспішають і часто не мають можливості обідати вдома. "Іноді ми їмо навстоячки, при цьому читаючи або сидячи за комп'ютером", - підсумовує професор. Також люди споживають забагато напівфабрикатів та готових страв.

Окрім того, в Італії просто-таки з епідемічною швидкістю зростає кількість людей, які страждають на ожиріння чи діабет другого типу.

"Що стосується дітей із зайвою вагою, тут ми попереду всієї Європи", - додає Марчезіні. Це особливо непокоїть, бо "дитина з зайвою вагою майже стовідсотково перетвориться на дорослого з зайвими кілограмами", - каже дієтолог.

Хоч більшість італійців споживають багато оливкової олії, пасти та овочів, чимало з них уже не знають, як правильно куховарити за середземноморськими рецептами. Натомість вони щодня споживають продукти, які потребують мінімальної обробки - шинку, салямі, сир тощо. А до цього, особливо в Північній Італії, додають багато свинини, телятини та інших жирів тваринного походження.

Протягом минулих десяти років різноманітні дослідження знову і знову підтверджували корисність середземноморської кухні. Таке харчування може затримати розвиток багатьох недуг - від Альцгеймера та Паркінсона до порушень роботи серця й навіть раку.

Цього року вчені з графства Сассекс в Англії порівняли результати двадцяти різних досліджень про вплив семи популярних дієт на дорослих із діабетом другого типу. Те, що середземноморська кухня добре впливає на глікемічний індекс (показник, який відображає, з якою швидкістю той чи інший харчовий продукт розщеплюється в організмі), відомо давно.

Великою несподіванкою для вчених був факт, що середземноморська кухня значно ефективніше допомагає схуднути, ніж дієти, що обмежують споживання вуглеводів та жиру.

Харчування за правилами середземноморської кухні допоможе зберегти не лише власне здоров'я, а й екологічні та економічні ресурси, впевнений Джуліо Марчезіні.

"Несередземноморська кухня через перенасиченість м'ясом і пов'язаний з цим негативний ефект для довкілля на всій планеті вже не виправдана", - переконаний він.

Професор Марчезіні та його команда нині посилено працюють над тим, щоб повернути "середземноморську модель" у маси. Але при цьому йдеться значно більше, ніж про їжу, підкреслює науковець. Тому пацієнтів, які потрапляють до його клініки, не просто відсилають додому з розкладом дієти в руках.

"Наші консультанти та лікарі пропонують курси правильного харчування. Також працюють спортивні тренери і психологи. Все це має підтримати людей, які змінюють свій стиль життя", - розповідає Марчезіні. Професор і сам поводиться зразково: їсть багато овочів, фруктів, бобових і щодня за будь-якої погоди їздить на роботу велосипедом.

Реклама:

Головне сьогодні