Юристи радять не "зафренджувати" шефа на Facebook

— 5 вересня 2013, 12:29

Про це каже юрист та експерт у сфері інформаційного права Карстен Ульбрихтс.

За його словами існує небезпека рано чи пізно оприлюднити інформацію, не призначену для його вух та очей, повідомляє Deutsche Welle.

Він зазначає, що "зафрендивши" шефа, користувач відкриває доступ до особистої інформації. Таким чином, керівник знатиме що і в який час його підлеглий публікував у себе в профілі, скільки пива випив на останній вечірці, як відірвався на концерті в неділю ввечері тощо.

В юридичній практиці Німеччини вже були прецеденти, коли співробітникам довелося поплатитися за таку "відкритість".

"Менеджер однієї німецької компанії взяла лікарняний, поскаржившись на мігрень, а потім цілий день виявляла активність на Facebook: постила коментарі, розміщувала фотографії. Це помітив її шеф і зробив їй офіційне попередження", - розповідає берлінський юрист, спеціаліст з інтернет-права Геннінґ Кріґ.

Начальник, за його словами, розмірковував так: якщо працівниця досить добре себе почуває, аби цілий день провести в інтернеті, то вона з таким же успіхом могла прийти на роботу. А значить, вона взяла лікарняний без поважної причини, і за це їй потрібно винести догану.

Інакше кажучи, запросити шефа в Facebook – це майже те саме, що й погодитися на його пропозицію встановити на вашому робочому місці камеру відеоспостереження, аби він постійно мав можливість бути в курсі, чим ви займаєтесь.

Виникає питання: як відхилити пропозицію "дружби" начальника так, щоб не викликати у нього образу чи невдоволення.

"Найкращий спосіб – ввічливо відмовитися, вказавши на те, що Facebook ви користуєтеся лише з приватних міркувань і не хотіли б змішувати особисте життя з професійним, - рекомендує експерт у сфері інформаційного права Карстен Ульбрихтс. - Це як із запрошенням шефа піти в ресторан – якщо не хочете, ви не зобов'язані погоджуватися".

Ніяких наслідків з точки зору трудового законодавства така відмова мати не може, запевняє берлінський юрист Геннінґ Кріґ.

"Якщо у вас приватний профіль на Facebook і ви не хотіли б вносити туди начальника, то він не може вам це нав'язати і пред'явити вам з цього приводу претензії", - каже експерт.

Користувачам, які все-таки побоюються, що працедавцю може не сподобатися відверта відмова, і зважуються прийняти запрошення начальника, Геннінґ Кріґ рекомендує обмежити доступ шефа до свого профілю.

Це можна зробити за допомогою налаштувань конфіденційності, які є в будь-якій соціальній мережі.

До такої ж тактики, на думку Кріґа, варто вдаватися і самому начальнику, який "зафрендив" своїх підлеглих.

"Адже не відомо, чи вдасться йому залишитися авторитетом, після того як співробітники побачать його пляжні фотографії з чергової відпустки", - зауважує юрист.

До речі, про авторитет: віртуальна дружба з шефом зовсім не означає, що ви з ним тепер найкращі приятелі й можете дозволити собі фамільярне звертання у стінах офісу чи за його межами. Ваші стосунки мють залишитися виключно професійними і після того, як ви відповіли на його запрошення в Facebook, радять експерти.

В Америці, у великих компаніях вже є конкретні рекомендації на тему взаємин персоналу в соцмережах.

"Співробітникам рекомендують об'єднуватися в групи з урахуванням ієрархії в фірмі, тобто - не заводити друзів, що мають вищу чи нижчу посаду", - пояснює експерт.

Реклама:

Головне сьогодні