У німецькі дитсадки шукають вихователів-чоловіків

— 10 жовтня 2013, 09:36

Міністерство у справах сім'ї ФРН почало кампанію з працевлаштування чоловіків у дитсадки, пише Deutsche Welle.

Німеччина терміново потребує вихователів чоловічої статі. Ще в 1996 році європейська організація "Догляд за дітьми" рекомендувала збільшити кількість чоловіків у дошкільних закладах до 20%. Але в ФРН їх і досі тільки 3%.

Тому федеральне міністерство у справах сім'ї, літніх людей, дітей та молоді заснувало спеціальну програму "Більше чоловіків у дитсадках". На неї німецький уряд та Європейський соціальний фонд виділяють 13 мільйонів євро.

Частину цих грошей використовують на соціальну рекламу: наприклад, у Гамбурзі можна помітити плакати, що закликають чоловіків опановувати професію вихователя.

"Хочеш бути музикантом, чарівником, арбітром, філософом, воротарем, пекарем? - питається в рекламі. - Будь усім відразу: іди працювати вихователем!"

Чимало чоловіків відмовляються працювати вихователями не тільки через низький заробіток, але й через побоювання, що їх можуть запідозрити в педофілії.

38-річний Бйорн Бройніґ із Крефельда розповідає, що часто зіштовхувався з цим стереотипом: "Упередження мене страшенно дратують. Але я намагаюся не гніватися, а викорінювати їх і бути позитивним прикладом чоловіка-вихователя".

Нині Бйорн отримує педагогічну освіту і одночасно ростить своїх трьох дітей.

Навіщо взагалі потрібні вихователі чоловічої статі? Прибічники цієї ідеї кажуть, що у школах та дитячих садках Німеччини дівчатка розвиваються краще, ніж хлопчики, бо зазвичай бачать перед собою в якості прикладу жінок.

Щоправда, серйозних наукових досліджень на цю тему поки не було. Професор Хольґер Брандес прагне заповнити цей пробіл: за завданням міністерства у справах сім'ї він досліджує, як упливає стать вихователя на розвиток дитини.

"Вихователі-чоловіки роблять світ дитини різноманітнішим, - каже Брандес. - Вони від цього тільки виграють". Ідеться навіть не про стереотипи чоловічої поведінки, а просто про те, щоби в оточенні дитини були не тільки жінки, а й чоловіки.

Аби пересвідчитися, що чоловіча присутність важлива для дітей, необов'язково читати наукові праці - достатньо подивитися, як працює вихователь Карстен Ретьєр.

"Діти сприймають мене інакше, ніж моїх колег жіночої статі, й чомусь більше тягнуться до мене. Напевно, тому, що я такий високий", - сміється Ретьєр.

Реклама:

Головне сьогодні