Вчені дізналися, що робить шлюб щасливим

— 10 жовтня 2013, 09:54

Як показали дослідження, проведені вченими з Каліфорнійського університету, цей ген контролює рух в головному мозку такого нейромедіатора, як серотонін, повідомляє GlobalScience.

Група вчених на чолі з Робертом Левенсон вела спостереження за більш ніж 150 подружніми парами протягом 20 років. Кожні п'ять років учасники розповідали психологам про свої емоційні відчуття шлюбу.

Дослідження також передбачало спілкування пар і в лабораторних умовах. Таким чином, у дослідників була можливість оцінити їх справжні взаємини, вивчити вираз облич, тон голосу і т. д.

У всіх учасників дослідження узяли на аналіз зразки ДНК. Фахівці порівняли їх генетичний профіль, рівень задоволеності подружнім життям і емоційну тональність.

У нейромедіаторній серотонінергічній системі мозку, ключову роль грає ген 5-HTTLPR, також відомий як "ген щастя". Він регулює настрій і від його змін залежить кількість трансмісії серотоніну.

Дослідниками було встановлено, що "короткий" варіант даного гена пов'язаний зі зниженим перенесенням серотоніну, збільшуючи ризик розвитку депресії. І навпаки, "довгий" варіант піднімає рівень транспортування цього "гормону радості", викликаючи відчуття задоволеності життям.

Реклама:

Головне сьогодні