В Донецькому виші впроваджують дистанційне навчання через холод

— 16 жовтня 2013, 13:12

Тут запроваджують дистанційне навчання для студентів денної форми вже з кінця жовтня, повідомляє Радіо Свобода.

Студенти ДонНТУ пов'язують перехід до дистанційної форми навчання з тим, що виш має проблеми з опаленням. Влада Донецька та області пояснила відсутність опалення в ДонНТУ тим, що у виша є борги по комунальних платежах. Мовляв, університету заборгували гроші в міносвіти ще минулого року, а тепер нема чим платити.

Проте ректор вишу Олександр Мінаєв пояснив, що всі борги сплачені, і опалення є. За його словами, університет взяв гроші зі спеціального фонду та покрив всі борги за минулий опалювальний сезон. І зараз опалення ввімкнули так, як і в решті міста, на початку жовтня.

Однак прогрілися не усі з 53 будівель, які знаходяться на балансі вишу, у деяких склалася аварійна ситуація. Стосовно фото термометрів з температурою у 7 градусів за цельсієм, які студенти постять у соцмережах з аудиторій, Олександр Мінаєв зазначив:

"Все залежить від того, де поставити цей градусник. Я його ставлю в центрі аудиторії. А студент його ставить біля вікна. А ви подивіться які вікна. Ми отримали їх у спадок, ці вікна "з'їдають" тепло. Це серйозна проблема. Ми знаємо, як її вирішують в німецьких університетах. Влада бере активну участь у вирішенні цих проблем. Але, на жаль, ми у підпорядкуванні Києва, тому міська влада ніякі проблеми нам вирішувати не допомагає. Тому в якійсь мірі ми намагаємося зробити так, щоб ось ця сучасна форма навчання онлайн дозволила нам у тяжкий період зими дати можливість студентам активно працювати у вільній формі", – каже Мінаєв.

У керівництві ДонНТУ стверджують, що запроваджують дистанційне навчання, перш за все, тому, що це сучасна тенденція в усьому світі. За словами ректора вишу Олександра Мінаєва, всі лекційні години залишаться, викладачі матимуть те ж саме навантаження та зарплатню. Однак студенти матимуть змогу більше задач вирішити через інтернет.

Студенти зможуть скачати лекції в електронному вигляді, обговорити з викладачами та товарищами в чаті та форумі незрозумілі питання, здати курсову та пройти пробні тести. Тобто викладачам більше не треба буде постійно сидіти на кафедрах. Й більше часу йтиме на індивідуальну роботу студентів.

За словами ректора, така практика вже запроваджена на факультеті комп'ютерних технологій.

Утім, за словами студентів, як це все буде реалізовуватися, ще не зрозуміло.

Викладачі з цього приводу кажуть, що всі вже давно мають свої лекції в електронному вигляді, й особливо це їхньої роботи не змінить. А студенти завжди переймаються через нововведення, проте щоб вижити у сучасному світі та бути конкурентоспроможними на ринку праці, потрібно вміти вчитися самому та використовувати останні технології.

Реклама:

Головне сьогодні