Деякі коти отримують стрес, коли їх гладять - вчені

— 9 жовтня 2013, 09:12

Деякі киці не люблять, коли їхні господарі гладять їх. Крім того, це навіть може викликати стрес у домашнього улюбленця, пише New York Daily News.

Про це йдеться у новому дослідженні, проведеного вченими із Великобританії, Бразилії та Австрії, які цитує науковий журнал " Physiology & Behavior".

Дані дослідження засвідчили, що кішки, які "терплять" дотик господаря, отримували максимальний стрес через це, на відміну від тих, хто, або просто любить, або не любить, коли їх чіпають.

Вчені порадили власникам кішок, які хочуть полегшити стрес своїх котячих друзів, дозволити йому або їй керувати ситуацією.

Дослідники також вивчили рівень гормонів стресу у кішок, які жили поодинці, парами або невеликими групами в одному будинку.

Вони виявили, що кількість котів, які мешкають під одним дахом, не передбачає підвищення у них рівня тривожності.

"Навіть якщо вони не є найкращими друзями, кішки можуть організуватися так, аби уникнути один одного без зайвого стресу", - підкреслив Даніель Міллс, професор ветеринарної поведінкової медицини в Університеті Лінкольна.

Дослідники також виявили, що кошенята у віці до 2-х років, які жили наодинці, мають більшу ймовірність отримати стрес, ніж ті, які були оточені іншими кішками.

"Якщо ж у вас є декілька кішок, ви повинні дати їм можливість обирати: ділитися або мати свою власну територію, де б вони могли поїсти, попити і скористатися туалетом", - каже Міллс.

Реклама:

Головне сьогодні