Собаки визначають настрій один одного за мотилянням хвоста. Відео

— 1 листопада 2013, 13:56

Про це свідчать дані нового дослідження, проведеного групою вчених на чолі з Джорджіо Валлортігара з центру нейронаук при університеті Тренто, якого цитують Вести.ru.

Відкриття доповнює ранні дослідження цієї ж команди вчених. Спочатку вони виявили, що, відчуваючи позитивні емоції (наприклад, при зустрічі з улюбленим господарем), собаки розмахують хвостом у правий бік. Якщо ж собака відчуває негативні емоції (побачила недружнього іншого собаку) або сам по собі нервує, то рухи його хвоста відхиляються ліворуч.

Подібна поведінка відображає те, що відбувається безпосередньо в мозку тварини: активація лівої півкулі тягне за собою хвіст ліворуч і навпаки.

Нове дослідження виявило, що для самих собак також має значення, в який бік мотиляється хвіст їхнього "співрозмовника".

Під час експерименту з контролю за реакцією, дослідники показували собакам відео за участю їх "родичів", які мотиляли хвостом в правий чи лівий бік (на відео були зображені як собаки в звичайному вигляді, так і просто силуети собак, щоб уникнути будь-якої упередженості). У дослідженні брали участь 43 здорові собаки різних порід.

Коли тварини помічали, що "опонент" виляє хвостом ліворуч, їхнє серцебиття частішало і вони виглядали стурбованими. Коли ж собака по той бік екрану крутив хвостом праворуч, випробовувані виглядали абсолютно спокійними і розслабленими.

До слова, не так давно команда вчених з університету Лінкольна виявила, що собаки повертають голову ліворуч, спостерігаючи за агресивною особиною і праворуч, коли дивляться на щасливого собаку.

Валлортігара не думає що собаки навмисно інформують своїх родичів про емоційний стан. Швидше за все, рух хвоста - автоматичний побічний продукт диференціальної активації лівої чи правої частини мозку.

Власникам собак і ветеринарам слід звернути увагу на нові дані. "Можливо, те, з якого боку людина підходить до тварини, впливає на ставлення і реакцію собаки", - припускає дослідник.

Реклама:

Головне сьогодні