В Україні почався моніторинг знань учнів. МОН виклав тестові завдання на сайт

— 12 листопада 2013, 12:20

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міносвіти.

Водночас, на сайті МОН опубліковано тестові завдання для моніторингу учнів.

"Структура, обсяг та інші параметри тестових завдань визначено на основі вимог до загальноосвітньої підготовки учнів відповідно до чинних навчальних програм для початкової і основної школи з урахуванням відповідного для цього часу – 45 хвилин", йдеться на сайті.

Кожен збірник завдань для проведення моніторингу містить 10 варіантів тестів, кожен з яких складається із завдань, які відрізняються складністю та формою. Кожен учень виконуватиме один варіант тестів та заповнюватиме бланк відповідей.

Правильні відповіді до завдань тестів з відповідних навчальних предметів будуть розміщені на веб-сайтах МОН, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти і Національної академії педагогічних наук України після завершення заходу.

Оцінки за моніторинг у класні журнали не виставлятимуться, оскільки оцінювання моніторингу здійснюватиметься за рівнями навчальних досягнень учнів, але інформація про результати моніторингу кожного учня з усіх навчальних предметів буде до відома його батьків або осіб, які їх замінюють.

Як відомо, раніше нардеп Лілія Гриневич у депутатському зверненні на ім’я прем’єр-міністра вказувала, що моніторинг проводиться з порушенням усіх правил проведення моніторингових досліджень, що вплине на об’єктивність їх результатів.

Зокрема, моніторингові дослідження проводяться лише на репрезентативній вибірці, а перевірка знань 600 тисяч учнів дезорганізує роботу учнів.

"Загальний аналіз умов проведення цього дослідження свідчить про те, що це великий бізнес-проект Міністерства освіти і науки України", - йдеться у депутатському запиті голови комітету ВРУ з питань науки і освіти Лілії Гриневич.

Депутат пояснює, що моніторинг буде проведено у збірнику завдань, які вони мають придбати за свої гроші.

А у листі Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН чітко вказано, "що моніторинг проводиться за збірником завдань, що видані ТОВ "Центра навчально-методичної літератури" у 2013 році".

Комплект таких збірників для учнів 5 класів коштуватиме батькам 35 грн, для учнів 10-х класів - 94.

"Якщо врахувати, що згідно з перевідним контингентом у 5-тих класах має навчатись 397 тис. учнів, а у 10-их класах – 249 тис. учнів (дані Держкомстату), то загальна сума батьківських витрат становитиме понад 37,0 млн грн" , - писала депутат у своєму запиті.

МОН у відповідь заявило, що ніякого примусу у купівлі завдань для моніторингу не було.

"Якщо завдання є в вільному доступі, тоді навіщо витрачати кошти на їх придбання. Ніякого примусу в закупівлі батьками друкованої продукції не може бути", - сказав заступник міністра освіти Борис Жебровський.

Він також зауважив, що до видавництв, які не виконали своїх зобов’язань перед замовником та почали розповсюджувати збірки завдань та збірки з розв’язанням задач за гроші притягнуть до адміністративної відповідальності.

"Міністерство часто критикували за те, що освітні заклади не брали участі у міжнародних дослідженнях якості та не проводили власних",- зазначив заступник міністра.

За його словами, моніторинг якості знань необхідно проводити, адже він необхідний як для батьків та учнів - щоб перевірити свої знання, так і для директорів шкіл - щоб достовірно знати, на якому рівні викладаються у навчальному закладі предмети.

Реклама:

Головне сьогодні