Електронний уряд та інші проекти IT-намету

Зібрати та доставити допомогу нужденним, миттєво надіслати повідомлення про небезпеку всім, кого це може стосуватися, та створювати разом онлайн-телебачення – IT-фахівці, якi підтримують Євромайдан, запропонували нові соцiальнi сервіси у вiртуальному просторi.

Напередодні Нового року організатори IT-намету разом з креативним простором "Часопис" провели хакатон "Інструмент суспільної взаємодії" - марафон IT-фахівців по створенню та розвитку проектів, які можуть точково впливати на вирішення тих чи інших соціальних проблем. У результаті з'явилося майже два десятка проектів, здатних стати інструментами для розвитку громадянського суспільства.

Під час таких хакатонів учасники презентують свої ідеї та пропонують разом втілити їх у життя - процес обговорення і розробки займає буквально кілька годин.

Важливо знайти для свого проекту однодумців і зрозуміти, чи дійсно такий проект потрібен людям. Ідеї​​, що народжуються під час подібних марафонів, можуть стати потужними інструментами для громадянського суспільства.

Так, наприклад, координатор IT-намету Максим Плахтій розповів "Українській правді. Життя", що під час хакатону сформувалася група фахівців, яка зараз займається розробкою концепції електронного уряду.

"Одна з функцій електронного уряду - перевести послуги, що надаються державою, в електронний режим. Інша функція – система прийняття спільних рішень. На рівні держави ця система зможе бути легітимною, коли у кожного користувача буде свій ідентифікатор, за аналогією з біометричним паспортом, та електронний підпис – в цьому випадку буде забезпечена унікальність голосу. Цей же інструмент можна буде використовувати для добровільного голосування на рівні свого будинку чи селища. Тобто наше завдання в цьому випадку – дати суспільству інструментарій".

У хакатоні (http://www.youtube.com/watch?v=e0kCnQpz6Lg) взяли участь понад 60 людей - програмісти, дизайнери, маркетологи, юристи – i представили 18 проектів, більшість з яких поки що перебувають на стадії розробки.

"Фаворитами" марафону, які отримали підтримку IT-фахівців, стали три проекти:

1. CherryTea - це сервіс, що дозволяє зв'язати між собою людей, які готові віддати власні речі нужденним і доставити їх в точки збору.

Користувач може вибрати роль водія або донора речей. За словами автора CherryTea Вікторії Бондар, ініціатива народилася наприкiнцi жовтня з поста в Facebook.

Дівчина опублікувала прохання благодійного фонду "Карітас" про речі для бездомних, і на нього відгукнулися десятки киян, готових віддати теплий одяг. Вдалося зiбрати понад 600 кiлограм речей i більше 2500 пакетиків чаю.

Мандаринки, зібрані CherryTea для "Карітас" до дня Святого Миколая

Пізніше з'явився сайт, через який можна легко подати заявку. Тепер, після перемоги в хакатоні, проект буде розвиватися за підтримки професійних айтішників.

2. Редизайн SpilnoTV 2.0 - інтернет-телебачення, яке з самого початку Євромайдану веде цілодобову онлайн-трансляцію всіх подій акції протесту і робить ефіри за участю відомих культурних діячів країни.

Проект, що з'явився восени цього року, некомерційний: ініціатори - громадські активісти та журналісти - роблять все своїми силами.

Тому IT-спільнота вважала за потрібне розширити можливості громадянської журналістики и удосконалити сайт "Спільнобачення" за рахунок впровадження системи взаємодії інтернет-користувачів.

3. Створення додатка "Колективна безпека" для мобільних пристроїв, яка дозволить одним натисканням розсилати повідомлення з проханням допомоги списку контактів.

Ідея такої кнопки з'явилася ще після першого розгону Майдану в ніч на 30 листопада. На думку ініціаторів, у такого додатка є перспектива розвинутися в альтернативну систему держбезпеки: з його допомогою буде вестися координація існуючих проектів і груп, які займаються вирішенням проблем громадського захисту.

Ці проекти, що стали лідерами хакатона, зараз активно розвиваються і доводяться до кінцевого готового продукту, тож найближчим часом можна буде побачити результати.

Фото з Хакатон, який проходив у креативному просторі "Часопис"

Під час марафону учасники презентували ідеї, які також можуть бути корисні суспільству:

- МалеДіло - краудфандинговий ресурс, який об’єднує людей для збору коштів на необхідні поблизу речі (наприклад, поставити лавочку під під'їздом). Користувач заходить на ресурс, бачить, які проекти організовані поруч з ним, і має можливість їх проспонсорувати або запропонувати свій проект та ресурси для його виконання.

- Trabler – сайт, що дозволяє збирати та інформувати про актуальні проблеми городян, які ігноруються органами влади. Це щось на кшталт розширеного аналога російської платформи "РосЯма" (а в Україні, до речі, діє проект "УкрЯма").

- "Посібник з ненасильницької боротьби" - сторінка для поширення книги Джина Шарпа "Від диктатури до демократії" про ненасильницький опір владі.

- "Страйк-місця" - інтерактивна карта місць, які можуть стати об'єктами пікетування учасників Євромайдану (будинки і офіси чиновників, державних установ, адреси підприємств, що належать чиновникам і т.д.).

- "Сила мільйонів" - проект для формування спільної позицїі та рішень через створення громадських петицій та проведення громадських кампаній. Проект створює можливості для просування петицій на рівень реальних законів та рішень шляхом впливу на народних та місцевих депутатів до виконання ними прямих обов’язків представництва суспільних інтересів.

- "Вам Бойкот" - сайт для створення та розповсюдження бойкотів проти підприємств.

- PolitCompass - інструмент аналізу політичних поглядів політиків для забезпечення прозорості їх діяльності.

- GiveMeALift.net - геолокаційні сервіс для водіїв та пасажирiв, який дозволяє швидко знайти машину, яка підвезе до точки призначення.

- "Твій.Голос" - додаток до Facebook, що дозволяє громадськості контролювати діяльність влади.

- Майдан 2.0 - платформа, що об’єднує у собі всі інформаційні ресурси про Євромайдан, а також пропонує інструменти комунікації між Майданами по всьому свiту через Google Hangouts.

- Social Good - інструмент інформування про існуючі пільги.

- "Хата в центрі" (назва - антонім виразу "Моя хата з краю") - платформа, яка об'єднає суспільно-корисні ініціативи, носіїв соціально значущих ідей з тими, хто готовий їх підтримати і брати участь в реалізації.

- Social Hyperlink - платформа для взаємодії громадських активістів. Користувачу надається інструмент - додаток та десктопна програма, що дозволяє змінювати властивості віртуальних об'єктів, котрі є відображенням минулих, існуючих чи майбутніх явищ. На думку iнiцiаторiв, будь-який об'єкт та ситуацію в віртуальній реальності можна представити як набір проблем (запитів) до суспільства, вирішивши котрі можна отримати бажаний об'єкт в об'єктній реальності.

- "Суспільний голос" - система електронного голосування через методику Net Promoter Score.

- Кластер "Інтелект Економіка" - теоретичне підґрунтя інтернет-економіки, організованої споживачами.

Не виключено, що в найближчому майбутньому деякі з цих проектів увійдуть в щоденне життя українців.

До речі, хакатони, подібні тому, що організували ініціатори IT-намету на Євромайдані, проходитимуть і далі, і можна вже зараз замислитися, чого не вистачає суспільству, що можна було б реалізувати за допомогою інформаційних технологій.

За словами Максима Плахтія, IT-палатка працюватиме, навіть коли відпаде необхідність бути безпосередньо на Майдані - у віртуальному режимі.

Реклама:

Головне сьогодні