На День Соборності українці влаштують "каструльний" протест

— 17 січня 2014, 14:13

Зробити це потрібно буде на балконі власного дому о 21-ій годині вечора.

Таку акцію під назвою "Каструляда" вигадав київський IT-менеджер Геннадій Корнєв.

Надихнула його на це відпустка у Туреччині, де знайома розповіла про "революцію домогосподарок".

"Попри свою модерновість Туреччина лишається патріархальною країною, у якій жінка має сидіти вдома і ростити дітей. Але жінкам у тій ситуації також хотілося підтримати своїх чоловіків, - розповів він Українській правді. Життя. - Тоді вони почали у певний час дня виходити із каструлями на балкон на барабанити. Це був одночасно і сигнал про небезпеку (усі засоби зв'язку навколо площі Таксім влада відключала), і символ спротиву, і, найважливіше, моральна підтримка тих, хто не міг або побоювався виходити на площу".

Повернувшись додому Геннадій з'ясував, що грюкання по катрулях - це досить поширена у світі форма протесту.

Вигадали її темпераментні латино-американки.

Потім цю ж тактику застосовували під час протестів у Канаді та Ісландії, а вже згодом — у Туреччині.

"Тоді, у зв'язку із тим, що в нас відбувається вже кілька місяців, виникла ідея провести першу таку акцію із каструлями в Україні. Мені здалося, що саме вона зможе показати нашу єдність, і до неї залучиться, окрім завжди активного Заходу, ще й більш поміркований та повільний у таких справах Схід. Навряд чи міліція буде вриватися до людей додому, якщо на каструлях гратимуть цілі мікрорайони", - зазначає він.

Дату Корнєв обрав не випадково - адже 22 січня це День Соборності, коли традиційно багато акцій, що єднають Україну.

"Враховуючи нові зміни у законодавстві, - жартує він, - грюкання по каструлях - це тепер одна з небагатьох легальних форм протесту. Принаймні, про каструлі у законах, котрі прийняли у "Раді", я ще нічого не бачив".

Фейсбук сторінка "Каструляди" вже має кількасот прихильників. На ній також можна завантажити та роздрукувати листівку та плакат, щоб наклеїти чи роздавати у день флеш-мобу.

Дизайн Геннадію довелось розробити самому.

"Попросив намалювати кількох друзів-дизайнерів, але ніхто не відгукнувся. Спочатку мене це образило, а потім вирішив — треба робити самому. Знайшов через гугл безкоштовні векторні кліпарти, пригадав як у 9-ому класі бавився у Фотошоп, додав тексти і опублікував",- розповідає він

На сьогоднішній день листівка має більша 100 пиширень в Інтернеті.

Генеральну репетицію акції заплановано на вечер 20 січня.

"А взагалі-то, кінцева мета акції це не грюкати у каструлі, а подолали свій страх. У такий нехитрий та веселий спосіб разом із сусідами це завжди простіше", - резюмував організатор флеш-мобу.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні